Zaboti

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 1.518

    Prema nekim izvorima, Na-benzoat sa askorbinskom kiselinom (vitamin C) može formirati benzen, koji je kancerogeno jedinjenje. Takođe, ima dokaza da Na-benzoat štetno utiče na mitohondrijsku DNK.

    Nije prema nekim izvorima, vec je u pitanju cista hemija…da preciziram, nastajanje benzena u reakciji izmedju Na benzoata i vit C se desava nakon duzeg vremena stajanja proizvoda i nepravilnih uslova skladistenja, znaci ne nuzno uvek. U svakom slucaju, pica i namirnice sa Na-benzoatom treba izbegavati.
    To sto se neki konzervans nalazi na pozitivnoj listi aditiva, to nijednog trenutka ne znaci da je taj konzervans bezbedan po coveka.

    Član 1.518

    ako u upustvu kaze napraviti 3% rastvor, kako ja da proverim da li je radnik dodao tacno 3l koncetrata na 97l vode ili je dodao 3.5 ili 2.5l sredstva.

    Svako ko poseduje zrno razuma, u sirokom luku ce ubuduce izbegavati bilo sta sto nosi etiketu HACCP. To sto ce neka firma ili proizvodi imati sertifikat o standardu, to nijednog trenutka ne znaci da je to zaista nesto korisno i kvalitetno za ljude.
    Velika zamena teza je ucinjena, ljudima je bacena prasina u oci i skrenuta paznja sa glavnog problema. Ako cemo realno da govorimo o ljudskoj bezbednosti i zdravlju, i iskrenoj brizi za njih, onda je trebalo da se pocne sa izbacivanjem mase hemikalija iz prehrambene industrije, a ne da se uvode novi standardi i granicne vrednosti tih hemikalija koji ce ljudima “garantovati bezbednost i ispravnost“ hrane i proizvoda, tako sto ce imati “sertifikat“ da se neka hemikalija u nekom proizvodu nalazi u kolicini u kojoj nece momentalno izazvati zdravstvene probleme.

    Sto se dezinfekcije tice, i dalje nista ne fali sredstvima koja su koristili nase babe i dede, i dalje su vrlo efikasna :D.