amir

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 6.438

    Moji roditelji zive na selu a ja nekih 100 kilometara daleko od njih tako da samo prenosim njihovo svjedocenje.
    Pitao sam za vrstu injekcije i oni kazu da ne znaju koja je ali je veterinar dao samo jednu i rekao da se pomuzeno mlijeko 3-4 dana ne upotrebljava. Konstatovao je i blago povisenu temperaturu kod krave.
    Krava se inace hrani sijenom, mekinjama, zitom i stocnom solju.
    Kada mlijeko pocne da kisne i kada se na njega nahvata sivkasto-zelenkasta masa slicna paucini na povrsini pavlake ili sira, odmah ispod sloja pavlake bude sloj obicne vode, a onda ispod toga ostatak od cega se pravi sir.
    Sir i pavlaka sa tom sivkasto-zelenkastom masom, ne mijenjaju ukus ili miris, i mazivi su. Sad ne znam da li bi mozda bilo dobro da vide da nije do neke vrste hrane koju krava koristi.
    Uglavnom slicne stvari sa prokuhanim mlijekom se ne desavaju. Krava se inace otelila prije 3 mjeseca ali ima vec mjesec dana kako je tele odvojeno od krave i nije se moglo utvrditi da li je cudan izgled mlijeka bio jos dok se hranilo tele…eto, to je sve sto znam, i hvala Vam mnogo na korisnim sugestijama

    Član 6.438

    Pozdrav svima.
    Moja majka drzi kravu, koja vec godinama daje kvalitetno mlijeko. Medjutim u zadnje vrijeme, mlijeko, odnosno njegov povrsinski sloj tj. kajmak ili pavlaka poprimaju neku sivkasto-zelenkastu boju. Sa prokuhanim mlijekom nije takav slucaj, vec samo sa pavlakom i sirom koja se pravi od tog mlijeka. U pravilu se to desava nakon 2 dana bez obzira da li se mlijeko drzi u hladnjaku ili izvan njega. Dolazio je neki vrlo mlad veterinar, dao neku injekciju i usput konstatovao da se prvi put susrece sa necim slicnim. Bio bih zahvalan ako bi neko mozda imao ideju sta je posrijedi.
    Hvala unaprijed svima.