Ištvan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 8.170

    Trebalo bi ove vesti proveriti ili ubuduće pažljivo pratiti šta se dešava na poljima Vojvodine.

    Vest preuzet sa sajta: http://www.kurir-info.rs/vojvodina-vec-zatrovana-genetskim-kukuruzom-clanak-67924

    BEOGRAD – Vojvodina je već zatrovana genetski modifikovanim semenom kukuruza iako je ono zakonom, barem za sada, zabranjeno!

    Ovu frapantnu činjenicu saopštio je za Kurir Nikola Aleksić, direktor Ekološkog pokreta Novog Sada, i naglasio da njegovo sejanje niko ne kontroliše.
    – Genetski modifikovano seme se javno uvozi, distribuira i uzgaja u Vojvodini, o čemu je celokupna javnost upoznata kroz režirano uništavanje samo dela zasejanih parcela s genetski modifikovanom sojom u opštini Odžaci prošle godine – tvrdi Aleksić.

    To je potvrdila i Ajrin Beret, koja se u Srbiji već nekoliko godina bori protiv izmene zakona o GMO kojim bi se dozvolilo gajenje i prodaja genetski izmenjene hrane. Prema njenim rečima, „MK grupa“ Miodraga Kostića od 2007. godine zastupa „Monsanto“, svetsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom genetski modifikovanih biljaka i semena!

    Priče se šire, ali istina je, da su stvarno našli i izorali genetski modifikovanu soju. Znači ušao je nekako na mala vrata, a Kostićeva MK grupa predstavlja firmu Monsanto, pa sve je moguće.

    Član 8.170

    Mislim da je već kasno,  Monsanto je prisutan u Srbiji i Kostićova imperija je dobra pozadina. Ja držim predavnaj zimi seljacima, ali na tu temu GM biljke, Monsanto itd. rekli su mi, otvoreno, ta nema nije interesantna seljacima i nisam dsobio dozvolu na predavanje ( u Z.Z. Tisa Bačko Petrovo Selo). Seljaka interesuje samo količina, prinos u kg. U Bečejuje npr. postoje privatne firme koji samo Dekalb preporučuju seljacima i pun je sto sa reklamama Monsanta. Javno ne smete pričati o Monsantu, primer je Nikola Aleksić, predsednik ekološkog društva Novi Sad, Kostić ga je tužio zbog jedne TV emisije, i naravno, da je Kostić dobio spor. Jedna TV emisija sa Nikola Aleksić je na netu i vredi pogledati: http://www.youtube.com/watch?v=5nQ86rLsIJw  . Pišem i u novine, poljoprivredne teme i tamo su mi rekli isto, nemoj spominjati Monsanto. Na televiziji, u novinama, na predavanjima nesme se pominjati Monsanto i Kostićeva imperija. Zato mislim da smo zakasnili. Ima li neko predlog, kako da dodje informacija o GM biljkama i o Monsantu do poljoprivrednih proizvodjača i običnih ljudi?

     

    Član 8.170

    Ako mogu da pomognem, ja se bavim hidroponijom vec oko 20 godina. Sto se tice zelen hrane proizveden hidroponijom, tesko prolazi kod nas. Ja sam pokusao da odrzim nekoliko predavnja na tu temu u vezi sa hidroponijom, ali interesovanja medju ljudima nije bilo. Neverovatno, kako smo zaostali od razvijenog sveta.
    Pozdrav: Istvan Gilvazi iz Beceja
    Moj sajt jeČ
    http://www.hidroperlit.vacau.com