JELENA

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 12.182

    Kao stalni kupac kikiriki putera zapazila sam zloupotrebu imena kikiriki putera.
    Naime, Kompanija Delhaize je pod svojom robnom markom uvezla proizvod INTERSNACK-A IZ Holandije pod nazivom kikiriki puter.Sastav ovo proizvoda odogovara otprilike kikiriki margarinu, jer u sastavu ima samo 72 % kikirikija, suncokretovo ulje i hidrogenizovano palmino ulje(koje se već sastoji od zasićenih masnih kis.). S obzirom na količinu kikirikija , procenat hidrgenizovanog palminog ulja, mora biti jako visok , sigurno oko 20 %.
    Po svetskim kriterijumima, u SAD postojbini kikiriki putera je čak regulisano zakonom, da se proizvod može nazvati kikiriki puterom samo ako ima najmanje 90 % kikirikija i uobičajena količina hidrogenizovanog ulja je 1-2 %. Pri tolikom sadržaju hidrogenizovanog ulja, nivo trans masti je toliko nizak da se ne može detektovati.Na našem tržišu ima više vrsta kikiriki putera, što iz uvoza što domaće proizvodnje i svi približno zadovoljavju kriterijume da se zovu kikiriki buter.
    Ovaj Delhaize-ov proizvod je i po sadržaju kikirikija i hidrogenizovanog biljnog ulja daleko od kikiriki butera.Čak ga u svojim radnjama stavljaju na police zdrave hrane, što je potpuno dezavuisanje potrošača.Sa cenom od 200 din, koja privlači potrošače( gde su uračunati transportni troškovi, carina od 20 %, pakovanje, marža i dr) pitanje je šta je spakovano u toj teglici. Da li kod nas postoji pravilnik koji reguliše šta koja namirnica mora da sadrži( ili ne sadrži) da bi nosila određeni naziv?Kako zaštiti potršače od kompanija kojima je bitan samo profit, pa čak i po cenu da potrošače dovode u zabludu?