Petar

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 82

    Као прво да поздравим све активисте форума и сајта. Нашао сам мноштво корисних савета и текстова и остаје ми само да вас подржим и пожелим вам сваки могући успех. :)

    Покушао сам на нету да нађем одговор на проблем који ме мучи, али прилично безуспешно. Једино сам на вашем сајту нашао, у једном делу, одговор на оно што ме мучи. Па да почнем, уз наду да ћу, ипак, добити одговарајући одговор.

    Моја жена је пре пар дана почела да ради на откупу млека у нашем месту. Жена, која је радила пре ње, је добила отказ јер је константно имала мањак млека. Тврдила је да није ништа узимала и да је немоћна али фирма за коју се то ради није имала разумевања.

    И поред изузетно прецизног запримања млека од произвођача, и моја је жена је већ у прва два дана могла да се увери како ту нешто дебело није у реду. На запримљену количину од 900 литара млека, први дан јој је недостајало 5 а други дан 7 литара.

    Нормално, ако не нађе начина да ово превазиђе и она врло брзо може очекивати отказ уговора о раду.

    Један користан чланак на вашем сајту говори између осталог о следећем:

    Količina mlijeka neposredno poslije muže je nešto manja nekoliko sati kasnije. Ovo nastaje usljed promjene agregatnog stanja masti iz tečnog u čvrsto. Ovaj prelaz ima za posljedicu smanjenje zapremine te nastupa situacija da ista masa ima manju zapreminu, a to znači da je gustina veća.

    Дакле то је један од разлога због кога никада не може да се приликом отпремања млека, добије иста литража која је запримљена од произвођача. Претпостављам да има још фактора који на то утичу (испаравање… )

    Због тога бих волео да ме посаветујете, шта јој ваља чинити. Претпостављам да јој није ни решење да тих 5-7 литара које недостају надокнађује сипањем воде?!

    Напомињем да је млекара (нећу је именовати) док је била у друштвеном власништву одобравала неки проценат мањка као оправдан. Од пре пар година, од када је млекара приватизована, нови газда не одобрава никакав мањак.

    Унапред вам пуно хвала на одговору.