mirjana

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 7.420

    Problem bombaže može biti  posledica prisustva kvasaca i plesni u pogonu. Uradite dezinfekciju celog pogona, a proizvod pošaljite na analizu u neku od laboratorija kako biste videli čime je proizvod zagađen. Zagađenje se može javiti i posle pasterizacije, pri homogenizaciji , pri fermentaciji , punjenju. Uradite analizu mleka pre zasejavanja jogurta. Pozdrav

    Član 7.420
    Član 7.420

    G-dine Boss,

    kad pominjete sljivovicu, da li ste se zapitali ima li u rakiji mikotoksina, i od kakvog se voca rakija pravi.

    G- dine Nedim, ne nadjoh, pa Vas molim ukoliko raspolazete  podacima, pojasnite sta se desava sa aflatoksinom u proizvodima. Hvala za sve odgovore do sada.

    Član 7.420

    G-dine Boss,

    ako Vi imate unuku, imace i Vasa unuka, jer mleko nije nista losije no sto je bilo stotinama godina unazad ( hiljaditi put ista prica).  U celom slucaju , po meni, ipak je veliki problem sto uopste nismo ustanovili stvarnu koncentraciju toksina, jer nase laboratorije nisu ni u mogucnosti da ga odrede.

    Član 7.420

    Postovana ,

    zaista je problematicno sto se ostali strucnjaci ne ukljucuju u ovu temu i ne traze odgovore i resenja. Hvala g-dinu Sumicu na pokretanju teme, odgovorima , a i na prepruci za jogurt, odlican je.

    Pozdrav

     

    Član 7.420

    Sta raditi s mlekom dok traju analize ???

    Član 7.420

    Da, ali ce se uraditi bar neka vrsta selekcije, uraditi svakog dobavljaca pojedinacno u akreditovanoj laboratoriji je preskupo. Ako bi Drzava to finansirala, bilo bi mi sasvim prihvatljivo.

    Član 7.420

    Superlab iz Beograda ima charm brze testove za afla m1 toksin,ne znam cenu , a rade po principu brzih testova za antibiotike. Analize u laboratorijama su oko 4000 din.

    Član 7.420

    Da li ste proverili paster? Proverite još jednom mleko na izlazu iz pastera (uradite biotest) i mleko pre zasejavanja, isto biotest.Povećajte količinu kulture (na 1000 lit stavite 1.5 kesicu 10uc).Ne znam koju maju koristite, ali probajte 446,milk proces,na 44 trebalo bi za 4.5h da stigne.

    Član 7.420

    Pozdrav,
    proverite da li u sistemu ima nekih oštećenja, pucanja sudova, moguće da Vam voda iz sistema zagađuje mleko.Proverite mleko nakon izlaska iz pastera , a pre zasejavanja .