ljubisa

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 39

    Molim da me uputite kako bih mogao da dođem do informacija o firmama koje rade uvođenje HACCP-a u mini mlekarama tj. koje su najpovoljnije, jer posedujem mini mlekaru koja radi par meseci,a kapacitet je 2000 lit. dnevno.

    Član 39

    a kakva je razlika izmedju nasih i stranjih poizvodjaca da li je razlika u kvalitetu ocita kao i u ceni da li odnos te dve velicine izbalansiran ili zavisi od proizvodjaca do prizvodjaca.Pored dva gore pomenuta da li preporucujete jos nekog stranog ili domaceg koji ima zavidan kvalitet i spreman je za saradnju sa domacinstvima.Posto sam imao losa iskustva kad sam trazio firmu za klimatizaciju prostorije u kojoj se vrsi cedjenje sira par firmi iz slovenije i srbije nije mi se ponovo javila, kad su saznali da se radi o gazdinstvu.A za polovnu opremu sam zainteresovan jedino ako je u dobrom stanju a naravno i odgovarajuca cena.

    Ja imam opremu našeg proizvođača i za sada sam zadovoljan u odnosu kvalitet-cena.To je szr“jekić“ Vučkovica,Kragujevac.Oni imaju veoma interesantan program mašina za mini mlekare, tel. 034-591-203.Pozovite pa se detaljnije raspitajte.

    Član 39

    Posedujem mini mlekaru u okolini Leskovca i daću ti neke savete u vezi proizvodnje sira.Kao prvo, sir spada u proizvode koji još uvek mogu da se rade u domaćoj radinosti bez nekih posebnih dozvola(kao domaći kriška sir) jedino ga možeš prodavati na pijaci.Drugo,da bi se registrovao, moraš dobiti saglasnost na projekat(građevinski+tehnološki)koje izdaje ministars.poljoprivr. -uprava za veterinu,nakon toga ministarstvo poljopr. obrazuje komisiju od tri veterinars. inspektora koji proveravaju da li objekat i oprema ispunjavaju uslove po projektu koji pre toga treba da je odobren.Mukotrpan i dug proces(košta puno živaca).
    Pokušaj na varijantu objekta u domaćinstvu,put zadobijanje dozvole je malo kraći,ali i tu se pita uprava za veterinu minis. poljopr.