Nebojša

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 3.738

    Iskreno „Deda Lala“ me je jako prijatno iznenadio brzinom reakcije i zainteresovanošću za tematiku, obzirom na stepen primene osvetljenja ove namene na našim prostorima. Zato ću u cilju fokusiranja široke teme za početak izložiti vlastiti motiv i iskustvo, odnosno potencijalne mogućnosti na globalnom nivou.
    – Motiv :
    istrživanje svetlosnog uticaja na biljnu produkciju, tj. spoj novih tehnologija i fotosinteze – prvobitne životne fenomenologije.
    – Iskustvo :
    prva namera mi je bila realizacija nove tehnike osvetljenja koja bi imala aktivan i za upravljanje prilagođen uticaj na kvalitet odnosno sastav ploda. To se prvenstveno odnosi na mogućnost kreacije i manipulacije svetlosnim spektrima. U tom smislu (idejno rešenje „multifunkcionalnog“ svetlosnog uređaja) sam otišao i dalje od očekivanog, i napravio prototip sa programskom emisijom sv. spektara (kombinovanjem rada instaliranih LE dioda manje ili više diskretnih spektralnih k-ka), pri čemu se pored primarne funkcije osvetljenja, UV energijama vrši i nezavisna sterilizacija prostora. To se čini kroz zatvoren cevovodni sistem (PVC i sl.) u kom su napojna i upravljačka instalacija napajanje je (60 – 70 VDC). Takođe u „cirkulišuću“ vazdušnu smešu može se eksterno dodavati CO2, koji se takođe programski prilagođenim spektrima tretira u cilju efikasnije asimilacije. To bi bio bazis za visoku autonomiju u intenzivnoj biljnoj proizvodnji sa eko atributima kako u letnjim, tako i u zimskim uslovima uz obezbeđenu toplotu.
    I pored moje želje i zainteresovanosti pojedinih subjekata za implementacijom, ista je u poslednjih par godina iz različitih razloga a najviše zbog krize nekoliko puta odlagana, i do danas ni kao pilot preojekat nije realizovana. U tom smislu sam svakako radio u vlastitoj režiji, realizovao plastenik i donekle prateću infrastrukturu, ali paralelno je bilo ne baš jeftino i servisiranje procedure patentne zaštite na nivou Srbije, EPO-a i Rusije. Od urađenog u vlastitoj režiji više nisam mogao, ali sam partnerski svakako spreman za saradnju.
    – Očekivane mogućnosti :
    nekoliko puta intenzivnija proizvodnja biljaka manjeg habitusa (domaća/divlja jagoda ili druge sezonske/celogodišnje ekonomski opravdane kulture) prilagođenim proizvodnim tehnikama, planskom komercijalizacijom iskorišćenje hidro i geotermalnih izvora (svetlost i toplota su u tesnoj korelaciji), zdravstveno bezbedni proizvodni standardi itd..
    Znači moje 3-4 godišnji angažman je najviše vezan za izučavanje, kreaciju i realizaciju tehnike/uređaja za osvetljenje ove namene, i u tom smislu nema šta ne može. Za praktičnu primenu, efekte i rezultate nisam imao priliku i mogućnosti. U tom kontekstu na internetu postoje određene informacije o rezultatima, ali one se ne mogu porediti sa višedecenijskim iskustvima iz prve ruke. Zbog toga bi Vaši zaključci i iskustvo bili od velike koristi, a ja sam u domenu razmene znanja, iskustava i funkcionalnih pojedinosti, odnosno potencijalnog partnerstva u okviru svojih mogućnosti potpuno na raspolaganju.
    Za sada toliko, srdačan pozdrav