Milan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 4.844

    Pozdrav gospodinu Vojislavu i svima ostalima na forumu.
    Generalno se bavimo zelenom energijom i klimatizacijom više od 5 godina, a od prošle godine intenzivno radimo na biznis planu koji bi opravdao investiciju u sušare.

    U saradnji sa ino partnerima želja nam je da napravimo sušaru kapaciteta 500 tona suve šljive godišnje.

    U domenu energetske efikasnosti, imamo utisak da bi našim znanjima najbolje rezultate dobili projektovanjem trakaste sušare. Trakastom sušarom se postižu najbolji mogući energetski rezultati jer kompletna „otpadna“ energija može da se kanališe ugradnjom velikih rekuperatora (vlažan vazduh je odličan nosilac energije i omogućava predgrevanje i pripremu spoljašnjeg svežeg vazduha).

    Tu se i javlja prvi problem – deo stručnjaka to vidi kao dobro rešenje, a druga polovina kaže da je apsolutno nemoguće koristiti višenivojske trakaste sušare (zbog curenja sokova iz šljiva u procesu sušenja).

    Gledajući da trakasta sušara ima veliki izbor parametara (brzina traka, vlažnost zona, temperatura zona) i da je vrlo lako prilagoditi za veliki dijapazon voća i povrća (te omogućiti najveći profit na nivou godine), pitanje sa moje strane je vrlo jednostavno:

    Da li trakaste sušare mogu da se koriste za sušenje šljiva?

    Ukoliko smatrate da u Vašim knjigama možemo pročitati teoriju vezanu za naš konkretan problem ja bih Vas molio da pošaljete način poručivanja.

    Hvala unapred i srdačno Vas pozdravljam.