Mirjana

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 1.025

    Elektronsku formu ne dostavljamo, možete imati štampani priručnik. Možete me kontaktirati u četvrtak, na poslu sam

    pozdrav

    mirjana

    Član 1.025

    Mirjana

    u okviru projekta Region bezbedne hrane izdali smo priručnik BEZBEDNOST HRANE KORAK PO KORAK-HACCP priručnik za praksu /približno 200 strana/. Priručnik je besplatan.

    Mirjana Đorđević

    Regionalna privredna komora Valjevo

    Član 1.025

    Kada sam videla da je tekst „glas nauke“ ja sam se obradovala, onda pročitala pa razočarala

    1. Totalno je više suludo da me neko ubeđuje sa jednom šoljom mleka – znate moja deca dnevno unesu mnogo više nego jednu šolju mleka – pa pored mlečnih proizvoda poješčće malo orašastih plodova, pa popiće neki čaj, pa će jesti meso, jaja, „zdravo“ voće i povrće. I sve je potaman, svaka ta namirnica je bezbedna 100% samo će ta šolja mleka biti „malo“ toksična ali pošto jetra nije preopterećena ona će to da preradi vrlo lako. Pa pogledajte statistike malignih oboljenja u Srbiji – moramo se boriti protiv svake potencijalne opasnosti-ja tu vidim „glas nauke“. Naravno da nećemo i ne možemo ići na totalno uklanjanje opasnosti – ali ako se nešto zove TOXIN onda je toxin i za njega se zna dosta dugo, između ostalog i „država“ zna za njega samo nas sad ubeđuje da nije TOXIN nego valjda MELEM.

    2. Zašto niko ne piše o Aflatoxinu tipa B, šta je sa mesom i jajima?

    3. Koliko je mlekara u svom HACCP planu imalo kao CCP koncentarciju Aflatoxina? Ima li u planu samokontrole u našim mlekarama aflatoxina? Koliko je veterinarskih inspektora uočilo da nema aflatoxina u CCP u mlekarama kada ih kontrolišu?

    4.Molim vas da više ne pozivate na patriotizam tako što ćemo kupovati i trošiti naše aflatoxično mleko. Nije fer. Pa iste te mlekare se godinama trude da obesmisle postojanje centralne laboratorije. Sami uzimaju uzorke, sami određuju kvalitet pa onda na osnovu toga plaćaju, kad im cena ne odgovara samo otkače proizvođače….a sada im žao malih proizvođača. Ko su mali proizvođači? Velike mlekare (da ih ne imenujem) odavno su otkačile male proizvođače. Pa znate li da se 1/2 proizvodnje mleka u Srbiji nalazi van tokova mlekara – to su mali proizvođači ali se njihovo mleko isto tako pije, pravi se sir i prodaje/preprodaje u plastičnim kantama i vozi po Srbiji. E pa mali/veliki sve su to proizvođači a svi smo mi potrošači.

    Stvar je vrlo jednostavna: Ima aflatoxina, to za nauku i struku nije ništa novo. Zato lepo kažemo: da imamo ga i imaćemo i u budućnosti. Postupaćemo tako i tako, kontrolisaćemo tako i tako, tad i tad, po rezultatima koje pratimo uspostavljamo dalje mere …i uvek pratimo, analiziramo, delamo, obaveštavamo svoje građane – i eto to je za mene država koju ću da volim

    Uslov broj jedan: stvarno Ministri poljoprivrede ne mogu biti pravnici, ekonomisti i naravno lopovi: oni znaju biti dobri menažderi ali znaje, savest i svest o značaju bezbednosti hrane im je „0“ i slovima nula.

    pozdrav

    mirjana

    Član 1.025

    Pogledajte na ovom sajtu Pravilnik o tehničkim normativima za pekare – član 15, tačka 6. Pravilnik je iz 1992. !!!!
    Direktno ložište NE
    Indirektono DA

    Član 1.025

    Regulativa za stare zanate je sledeća: „Pravilnik o određivanju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti“ Službeni glasnik RS 21/2005

    Procedura: piše se zahtev stranke (slobodna forma) na Ministartsvo ekonomije i lokalnog razvoja, sektor za privredne registre, Bulevar Kralja Aleksandra 15. Osnovni uslov je da je registrovan privredni subjekat (radnja ili privredno društvo) i da je aktivno. Dostavlja se izvod o registraciji. Kada oni utvrde ova dva uslova, plaća se taksa 2.750 (radnja) odnosno 5.250, pa onda izlaze na neposredan uvid.
    tel. 011/2855 140, Vesna Vanević (vrlo ljubazna osoba) ili neko od njenih kolega
    pozdrav
    Mirjana Đorđević
    RPK Valjevo
    kontakt: 014/221-721

    Član 1.025

    Regionalna privredna komora Valjevo u saradnji sa ConsAct-om održava registrovani kurs za rukovodioce HACCP tima od 18.-20. novembra 2009.godine u Valjevu. Za detaljnije informacije pogledajte sajt RPK Valjevo ili kontaktirajte Mirjanu Đorđević, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju RPK Valjevo, 014/221 721

    Član 1.025

    U Regionalnoj privrednoj komori Valjevo su u toku kursevi, možete se javiti na 014/221-721, Mirjana Đorđević, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju