Milan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 204

    Mislim da status u kom si prijavljen na birou ne zavisi ni od kakvog pripravničkog staža već od diplome koju priložiš prilikom prijavljivanja na biro. Ukoliko si se prijavio na biro sa diplomom visoke škole, a u međuvremenu diplomirao na fakultetu – trebalo bi da odeš do biroa i uneseš izmene (tj. da se prijaviš sa diplomom fakulteta).

    Član 204

    Charna, na ovom sajtu (https://www.tehnologijahrane.com/pravilnik/pravilnik-o-tehnickim-normativima-za-pekare) sam našao Pravilnik o tehničkim normativima za pekare <span style=“line-height: 20px; text-align: center;“>(“Sl. list SRJ”, br. 13/92). Po šifri Pravilnika mogu da zaključim da je on donet 1992. godine i da Vam pukom srećom inspekcija nije naišla ranije jer zaista u njegovom članu 10. piše:</span>

    „<span style=“line-height: 20px; text-align: justify;“>Prostorije u pekarama iz člana 9. stav 1. tačka 3. ovog pravilnika moraju imati visinu od najmanje 2,8 m, ako se kao pogonsko gorivo koristi električna energija.</span>

    <span style=“line-height: 20px; text-align: justify;“>Ako se kao pogonsko gorivo koriste druge vrste energije, visina proizvodne prostorije pekare iznosi najmanje 3,0 m.“</span>

    To po svemu sudeći nažalost znači da ćete morati ili da podižete tavanicu ili da dozidate prostoriju gde se mesi, obrađuje i peče testo u skladu sa Pravilnikom ili da preselite pekaru na drugu lokaciju.

    Možda se neko već susreo sa ovim problemom u praksi pa može da pomogne?

    Član 204

    Kolega Milivoje svaka Vama čast (bez trunke ironije i sarkazma), ali kako mislite da neko stekne radno iskustvo i nauči da radi ako poslodavac ne želi da mu pruži šansu? Mislite li da tehnolog može izaći sa fakulteta spreman za samostalan rad i kako Vi odlično napomenuste – rešavanje problema? Kako Vi vidite rešenje ovog problema – neiskusan i neadekvatno obrazovan kadar koji izlazi sa fakulteta kome se ne daje prilika da steknu radno iskustvo (na pripravničkim pozicijama)?

    Član 204

    Pozdrav za kolege, drago mi je da čujem da ima upornih i vrednih ljudi koji ne odustaju :) Uzgred, 250 KM je mesečna plata za 4 sata dnevno (polovina radnog vremena) koliko sam ja razumeo kolegu iz prvog posta, a za 8 sati dobija 500 KM. Jeste malo, ali je iznad tih 370 KM.

    Ja sam bio na par konkursa koje su objavile 2 relativno velike firme iz Novog Sada i okoline, ali na kraju (koliko sam čuo) jedna od njih nije primila nikog na pripravničko radno mesto (prošao dva kruga selekcije), a u drugoj su me istestirali kao da sam se prijavio za državnu bezbednost, a ne tehnologa (4 IQ testa, 2 testa ličnosti i test stručnog znanja), i dalje čekam odgovor od njih.

    Član 204

    Koliko ja znam, postoji licenca za Odgovornog projektanta tehnoloških procesa (br. 371 u Inženjerskoj komori Srbije), ali ne znam kako izgleda ispit, a i retko ko od poslodavaca to traži.

     

    Link: http://www.ingkomora.org.rs/licence/?id=projtehn