marija

Napravljene poruke na forumu

 • Autor
  Članci
 • Član 212

  присуството на инхибитор е најчеста причина за закаснета ферментација.

  Јас би ви предложила после секое плакнење на системот од алкално сретство, да го испитате присуството на истото во водата од исцедокот. Тоа ќе го направите со раствор на фенолфталеин како индикатор , и оваа постапка е нешто што мора да преставува процедура на работа.Имено содата-алкалниот раствор може да небиде убаво исплакнат од било која цистерна или линија на движење на млекото .

  Со фенолфталеин проверете ја водата  од цистерната од CIP со која плакнете, можеби ви се враќа сода. Никогаш како технолог немојте да почнете со прием на лкеко или ферментација доколку не се сигурни во тоа дали исцедокот од водата до која сте плакнеле е чист.( покрај фенолфталеин истото може да го направите и со ph -метар).Вие самите контролирајте ја процедурата за перење, неколку дена.

  Ферментацијата се одвива на овој начин, претпоставувам, за 2,5-3 саата ќе постигне 5,0-5,1 и потоа застанува ,а грушот е цврст.

  Пониската температура на засејување ја го зголемува времето на ферментација, не многу и тоа треба да се очекува .

  Član 212

  Zar je moguce od toliko kolega tehnologa koji su u mlecnoj ind. da nemoze, nece ili nazna da nadje resenje za ovaj problem.
  Zato i forumi „sluze“…., da se prepricava gde ima mlekarska oprema , a ne da se resavaju realni problemi u proizvodnji…
  A za sve one koji neznaju , ja u nastavku da dam resenje…, ako me neko ne preduhitri… ko zna …mozda…

  Hvala

  Član 212

  U mlekari u kojoj radim odsla je inspekcija i trazi da joj dostavimo Opis za sistem za skupljanje i otstranjivanje otpadnog materijala -otpadne vode.
  Mene interesuje sto bi trebalo da sadrzi sve taj sistem ,i koje sve osnovne mere koje treba da premenimo za pocetak .
  unapred hvala