Radmila

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 10.660

    Рашо те на којима је увучен поклопац значи да су добро затворене. Ове код којих није морате поново лепо затворити и поновити пастеризацију.

    Član 10.660

    Колегинице и ја сам технолог у пензији, нисмо сви исти. Тог колегу би требало ипак пријавити надлежним институцијама, њему треба забранити рад. Отићи ће код неког друго и ко зна у шта га убедити. Страшно.

    Član 10.660

    Боже сачувај па ово није нормално шта се ради. Ко вам је тако нешто уопште могао саветовати, треба пријавити и њега и фирму која тако ради инспекцији. Потроваше народ неодговорни произвођачи.

    Član 10.660

    Урадили сте како сте знали и могли. Ја сам противник  таквог начина обраде цвекле јер се таквим кувањем задржи онај земљани укус цвекле, а осим тога губе се и нутритивна својства . Али без парољуштаћа озбиљнија производња не може да се организује. Тај парољуштаћ ће вам добро доћи и за друго поврће а и воће тако да неће бити неискоришћен. У сваком случају ако нисте у могућности да набавите парољуштаћ мој савет је прво да огулите цвеклу, да је некувану изрендате или исечете на кришке, како већ хоћете и сложите у тегле и у теглама да је мало дуже пастеризујете. Тако ће сви квалтативни састојци цвекле остати у тегли.

    Član 10.660

    Урадили сте како сте знали и могли. Ја сам противник  таквог начина обраде цвекле јер се таквим кувањем задржи онај земљани укус цвекле, а осим тога губе се и нутритивна својства . Али без паррољуштаћа озбиљнија производња не може да се организује. Тај парољуштаћ ће вам добро доћи и за друго поврће а и воће тако да неће бити неискоришћен. У сваком случају ако нисте у могућности да набавите парољуштаћ мој савет је прво да огулите цвеклу, да је некувану изрендате или исечете на кришке, како већ хоћете и сложите у тегле и у теглама да је мало дуже пастеризујете. Тако ће сви квалтативни састојци цвекле остати у тегли.

    Član 10.660

    Лепо је колега Миливоје поставио два битна питања о деловима линије. Део за прање воћа као и инспекциона трака, требали би бити саставни део ове линије, а не видим да су неведени. Нека транспортна трака је наведена, то је вероватно за транспорт пакованог сока. Није наведено ко је произвођач опреме. Овде је битно такође питање од кад стоји опрема, да ли је овако спакована од произвођача? Је ли опрема уопште испробана јер ако није испробана а гарантни рок истекао ту су трошкови у старту у случају да нешто није у реду. Видим на списку само преса и пасирка па претпостављам да је линија само за јагодочасто воће? Ако грешим нека не неко исправи.
     

    Član 10.660

    Молим такође ако неко има ову скрипту да ми проследи на маил radmiladjordjevic85@gmail.com. Унапред хвала

    Član 10.660

    Јелена, како сте водили процес производње сока а друго лимунска киселина није конзерванс, ко вас је тако упутио. Било би добро да погледам вашу производњу, да видим како сте је организовали. Мој контакт 060/0778803  или radmiladjordjevic85@gmail.com

    Član 10.660

    Bože kolega Milivoje kakav vam je to odgovor na prosto pitanje.Iznenađena sam neprijatno. Pitala sam gde radite i pitala sam vas jel sveži sok ili pasterizovani. Šta je tu problematično u mom pitanju? Osim ako nije tajna.Ja da radim ja bih vas pozvala da vidite. Pozdrav kolega

    Član 10.660

    Kolega Milivoje a gde praviš sok od aronije i jel ga pasterizuješ ili svežeg prodaješ?

    Član 10.660

    Kolega Milivoje a gde praviš sok od aronije i jel ga pasterizuješ ili sveeg prodaješ?

    Član 10.660

    Niko ne pravi džem od trešnje ili ja nisam videla. Dakle to vam je najjednostavnije i najmanje ulaganje. Kompot trešnje, msm da nije tako atraktivan, ali možete napraviti jednu seriju da ispitate tržište. Ne znam koja vam je sorta da li je pogodna za slatko? To mi je za sada palo na pamet.

    Član 10.660

    Svojevremeno ja sam razvila proizvodnju kecapa, cili Sosa tako da, naravno da imam iskustvo u toj proizvodnji kao I u preradi voca I povrca.  Radmila Djordjevic Kont.tel. 0600778803  ili mail.adresa radmiladjordjevic85@gmail.com

    Član 10.660

    Vojislave Etol Celje je nekada proizvodio taj ekstrakt, verovatno to i danas rade.

    Član 10.660

    Željko kažite sada šta ste to pitali 2013-te pa niste dobili odgovor. Očigledno da još uvek imate neki problem koji niste rešili. Ajde, da čujemo. Pozdrav

    Član 10.660

    Duško,

    Lepo je to što želite ali jeste li razmišljali kao ekonomista o sledećem: -kako doći do sirovine s obzirom da su veliki već dugo prisutni sa otkupom tog interesantnog voća i da je na tom terenu konkurencija žestoka

    -pitanje radne snage za tu proizvodnju, pretpostavljam da to nije zanatska s obzirom da ste spremni napustiti Beograd zbog toga. To pitam jer svi pričaju da su nam sela pusta pa pretpostavljam da je tamo radna snaga problem.

    Organizacija same proizvodnje u čitavoj toj priči je,čini mi se i najmanji problem.

    Ja sam inače bivši dir. razvoja jednog prehrambenog kombinata sada u penziji a živim u Beogradu, pa ako ste zainteresovani možemo da se nađemo i porazgovaramo.

    Moji kontakti su radmiladjordjevic85@gmail.com

    0600778803

    Član 10.660

    Aleksandra, pozdrav. Nisi ostavila nikakav kontakt ni mail adresu. Ja sam koleginica u penziji i mogu da ti pomognem da ostvariš svoj cilj i da napraviš biznis plan.

    Moji kontakti su 0600778803

    radmiladjordjevic85@gmail.com

    Pozdrav

    Član 10.660

    Azeme, šta vas muči kod proizvodnje flipsa?  Ovo vas pitam zato što kod nas ima vrlo malo literature u vezi sa proizvodnjom flipsa. Ja sam se bavila proizvodnjom, zato pitajte šta vas zanima.

    Član 10.660

    Kako se može doći do ove knjige u bilo kom obliku. Ako je moguće u elektronskom obliku molim na mail radmiladjordjevic85@gmail.com

    Član 10.660

    Poštovani Aleksandre,

    Ja sam Radmila Đorđević dipl.ing.tehnolog, generacija kao i kolega Milivoje Jović i lično se poznajemo, zajedno smo radili neke poslove. Mi smo inženjeri iz vremena samoupravljanja koje se smatralo kao najbolje vreme za život, rad i razvoj karijere. Ja lično, završila sam tehnološki fakultet-organski smer, tako je to tad bilo. Prvih 10god. radila sam u preradi rude boksita a posle toga sam otišla u prehrambenu industriju. Niko me nije za ruku vodio i učio kako ću da radim, nego smo morali sami da učimo u hodu ono što nismo znali. Ali i tada su morali rukavi da se zavrnu, znači ne samo olovka, papir i diferencijalne jednačine, nego konkretan fizički rad, zajedno sa radnicima. Zašto vas to vređa kad kažete nećete da punite paprike. Lepo vam je koleginica jedna rekla, kako će te normirati poslove ako sami ne vidite i ne procenite šta, koliko i za koje vreme. Pa vi treba takođe da obučite ljude za rad na konkretnim poslovima. Posao jednog tehnologa je zaista veliki i sveobuhvatan i slažem se da je potcenjen. Vi morate u svakom momentu znati šta vam se gde dešava da bi ste kontrolisali čitav proces i eventualno reagovali ako treba, na vreme. Pa kako mislite da radite sa radnicima ako ne steknete njihovo poštovanje a to teško da će biti, ako ne vide da znate više od njih i da ste čovek. Šta bi vi radili da dođete u novu fabriku i dobijete sve neiskusne saradnike koje treba da osposobite za rad. Poenta je u tome da prihvatite svaki posao kao izazov koji će vas povući da mu se posvetite istinski.

    Pozdrav

    Član 10.660

    To je specifičan proizvod i postoje tehnološke linije sa ekstruderom za proizvodnju tih pahuljica kao i proizvoda tipa Smoki. Te linije je svojevremeno radio BMG iy Beograda, čula sam da sad postoje neki novi domaći proizvođači te opreme, ali nemam iskustvo.Moje iskustvo je sa nemačkom i holandskom opremom.Moram da napomenem da ekspandirane žitarice nisu isto što i pahuljice pa ni tehnološki postupak a ni oprema nisu isti. Pahuljice su jednostavnije za proizvodnju, to ne ide na ekstrudere nego se žitarica tretira prolaskom između valjaka.
    Sve što mogu pomoći stojim na raspolaganju.radmiladjordjevic85@gmail.com

    Član 10.660

    To je specifičan proizvod i postoje tehnološke linije sa ekstruderom za proizvodnju tih pahuljica kao i proizvoda tipa Smoki. Te linije je svojevremeno radio BMG iy Beograda, čula sam da sad postoje neki novi domaći proizvođači te opreme, ali nemam iskustvo.Moje iskustvo je sa nemačkom i holandskom opremom.Moram da napomenem da ekspandirane žitarice nisu isto što i pahuljice pa ni tehnološki postupak a ni oprema nisu isti. Pahuljice su jednostavnije za proizvodnju, to ne ide na ekstrudere nego se žitarica tretira prolaskom između valjaka.
    Sve što mogu pomoći stojim na raspolaganju.radmiladjordjevic85@gmail.com

    Član 10.660

    mdachoni,
    To što vi želite da napravite ne može više da se nazove čokolada.Može da se nazove čokoladni preliv, ali pitanje je ustvari šta vi to želite da napravite.Interesantno je to punjenje u tube, jer kod nas nisam videla da neko radi. Ukoliko još niste definisali šta ustvari želite možemo malo prodiskutovati.A vama ništa ne bi značilo sad ja vama da kažem treba da ubacite neznam koju mast da bi dobili kako vi kažete tečnu čokoladu.Možete mi se obratiti na radmiladjordjevic85@gmail.com.Pozdrav

    Član 10.660

    Bojanm,
    Još nešto da ti napomenem. Pun pogodak bi bio kada bi to što želiš da praviš,proizvodio od organski uzgajanog voća i povrća.Tada bi mogao da formiraš i jaku cenu i tehnolog ti ne bi bio skup. Ovo napominjem jer vidim da svi od tehnologa prave bauka, umesto da shvate da se bez njega u proizvodnju hrane ne može ići, i to od samog početka od ideje.Što se tiče pirea od šargarepe ili koncentrata, već sam ti rekla nemoj u tom pravcu da razmišljaš jer i da se odlučiš ne možeš biti konkurentan sa cenom tih kaša.U vladičinom Hanu imaš Nektar koji to radi u nekadašnjem pogonu Delišesa, a imaš i velike proizvođače i svi proizvođači sokova, marmelada, kupuju od njih. Pozdrav

    Član 10.660

    sasath,
    Vi svo vreme pričate o papirologiji koja vas brine. Papirologija je tu najmanji problem.Vama je najveći problem napraviti jasan koncept buduće delatnosti, a to bez iskusnog tehnologa teško možete sami uraditi.Tim konceptom moraju da budu definisani proizvodi, način proizvodnje, minimalna neophodna oprema, prostor, radna snaga, radno vreme.Tehnolog bi trebalo da zna proceduru za uvođenje novog proizvoda u proizvodni program, koja se mora ispoštovati. Tehnolog takođe mora da zna koji je to minimum tehničko-tehnoloških,kadrovskih uslova koji se mora ispuniti da bi zadovoljili propise određene pravilnicima i HCCP-om.Ne morate odmah imati HCCP, ali treba da radite po pravilima HCCP.
    Za sve što vam treba možete mi se obratiti, ja imam veliko iskustvo u toj branši.Srećno.

    Član 10.660

    Bojanm,
    Proizvodnja koncentrata je jako skupa investicija,ne samo zbog opreme nego i stručne radne snage, nemoj da razmišljaš u tom pravcu.Kaše i pirei su već nešto drugo, ali pošto imam veliko iskustvo kao tehnolog u prehrambenoj branši, ne bih ti savetovala taj pravac.Ti si lepo zamislio i kreni tim putem prerade povrća u kiseli program, za početak.Dugo sam radila u Delišesu, ti bi trebalo da znaš kakva je to firma bila. Ima još nešto što bi mogao možda kasnije malo da radiš a to je pakovanje povrća i voća u limenke.Za sve što ti treba stojim ti na raspolaganju.Moj e-mail radmiladjordjevic85@gmail.com

    Član 10.660

    Neverovatno, kakve zahteve ovde vidim, ljudi traže šeme, recepture, kritične tačke u proizvodnji. Pa ako ste laici, šta i da vam neko da tek tako to što tražite, šta će te stim. Treba znati to primeniti u praksi. A sve se to plaća.Valjda je prošlo vreme ludih tehnologa, tu i sebe ubrajam, koji su svima izlazili u susret, drugarski, a drugari razvijali biznis u uslovima u kojima ni jedan tehnolog ne bi ni pomislio da radi ozbiljnu proizvodnju.

    Član 10.660

    Neverovatno, kakve zahteve ovde vidim, ljudi traže šeme, recepture, kritične tačke u proizvodnji. Pa ako ste laici, šta i da vam neko da tek tako to što tražite, šta će te stim. Treba znati to primeniti u praksi. A sve se to plaća.Valjda je prošlo vreme ludih tehnologa, tu i sebe ubrajam, koji su svima izlazili u susret, drugarski, a drugari razvijali biznis u uslovima u kojima ni jedan tehnolog ne bi ni pomislio da radi ozbiljnu proizvodnju.