Rade

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 10.463

    @Srdjan<span style=“color: #444444; font-family: ‘Open Sans’, sans-serif; line-height: 20px;“> </span><span class=“bbp-user-id“ style=“box-sizing: border-box; font-style: italic; font-size: 12px; color: #999999; font-family: ‘Open Sans’, sans-serif;“>Član 12.081,</span>

    u potpunosti se slažem sa onim što ste Vi napisali… Da je Isaak Newton nameravao da sakrije ono što je shvatio, možda ni Tesla ne bi došao do izražaja.  Samo „sitnilež“ sakriva ono što misli da je od „epohalnog“ značaja… Sušenje maline i šljive je nauka oko koje će da se „lome koplja“…

    Pozdrav „genijalcima“…

    Član 10.463

    Gospodine @Milutin-e, Pošto ste vrlo stručni za sušenje maline, morate nam objasniti kako uspevate da dobijete „35 eura na tržištu“?  Jel’ to po kili, po gajbi, po toni ili po komadu? Sledeće, naučite da pišete suvislo gospodine, tako da svak’ more da vas razume… Pošto ste već’ jednom rekli da nećete da se javljate, zašto se javljate više? Arogancije je dosta, ukoliko ne želite da pomognete, vaša lupetanja nikog’ ne interesuju; sušite vašu malinu i turite je u d.pe EU.

    Član 10.463

    Gospodine @Milutin-e,

    Pošto ste vrlo stručni za sušenje maline, morate nam objasniti kako uspevate da dobijete „35 eura na tržištu“?  Jel’ to po kili, po gajbi, po toni ili po komadu?

    Sledeće, naučite da pišete suvislo gospodine, tako da svak’ more da vas razume…

    Pošto ste već’ jednom rekli da nećete da se javljate, zašto se javljate više? Arogancije je dosta, ukoliko ne želite da pomognete, vaša lupetanja nikog’ ne interesuju; sušite vašu malinu i turite je u d.pe EU.

    Član 10.463

    „hidrometar merac vlage i termometar“; prosto ukucajte ovu rečenicu u pretraživač i dobićete više adresa…

    Pozdrav

    Član 10.463

    Sušenje drveta pomoću elektrostatičkih mernih uređaja se svodi na provodnost „daske“ u koju su zakucana dva „čavla “ i na osnovu njene provodljivosti se meri njen otpor (daske), tj koliko je „suva“. Sonde se postavljaju u više nivoa i po visini i po dubini. Savremeni procesori „prikupljaju“ podatke iz više izvora  i na osnovu toga upravljaju sušenjem. Pošto je“ daska-drvo“ inertna materija, nije moguće primeniti jednak način sušenja bilo čega drugog. Stepen vlažnosti, temperatura unešene mase u sušaru, i rezultat koji je dobijen, zahtevaju „probe“. Drvo se suši više dana (nedelja) u dobro organizovanoj sušari;  sušenje jestivog bilja je mnogo kraće.

    Član 10.463

    @srđane, odakle ti ideja da će ti neko napisati „recept“ za sušenje? Čega; voća, povrća, lekovitog bilja, duvana ili korišćenih „obojaka“? „Progooglaj“ o temi koja te interesuje, pa na osnovu dobijenih informacija, sažmi nit i na osnovu tih saznanja pitaj.

    Kad je proizvod „dovoljno“ osušen zavisi od toga šta sušiš? Uređaj koji je i hidrostat i termostat sa više sondi (sonda u prostoru, sonda u predmetu sušenja, sa više mernih tačaka)  je dostupan, ukucaj u pretraživaču traženo i lepeza je raznolika.

    Član 10.463

    Usput, tu je i adresa gde se može nabaviti digitalni termometar/hidrometar:
    T-PAM d.o.o. I.L.Ribara 57, Ruski Krstur 25233, Serbia
    Telico 025 703 231 Faxico 025 704 205 Mailico malacko@ptt.rs

    Član 10.463

    Pozdrav svim učesnicima u temi i da se i ja priključim nekim predlogom ili bolje rečeno idejom.
    Pošto se bavim rashladnom tehnikom u dodiru sam problematikom čuvanja hrane, pa i sušenjem raznoraznih poljoprivrednih proizvoda. U procesu sušenja drveta se koriste rashladni agregati u kombinaciji sa podgrevanjem vazdušnog toka. Roba se zagreva do određene temperature da bi se pospešilo isparavanje vode a nakon toga se ta isparena vlaga kondenzuje na isparivaču rashl. agregata. Mislim da bi se taj način mogao primeniti i na ovu vrstu robe.
    Drugi način je kombinacija zagrevanja robe uz vakuumiranje. Voda u apsolutnom vakuumu isparava čak i ako je zaleđena, tj. prelazi direktno u parno stanje i na -11 stepeni Celsijusa. U mom okruženju postoji osoba koja tu tehniku primenjuje za ekstrakciju biljnih ulja, koja prodaje industriji alkohola. (Rakije, itd.) Međutim, tehniku krije kao zmija noge.
    Napraviti hernetički zaptivenu kutiju veličine jednog kubnog metra nije nikakav problem. Zaptivanje vrata bi moglo da se izvede magnetnim frižiderskim gumama. To govorim iz iskustva jer sam pravio vakuum komoru za pakovanje smrznute ribe. Zagrejana roba na recimo 40-50 stepeni bi i pri minimalnom vakuumu od 100-150 milibara ispod atm.pritiska, sasvim sigurno dehidrirala vrlo brzo. Takav podpritisak može da izdrži i obična kutija od starog zamrzivača. Možda ideja izgleda ludo, ali ne zahteva velika ulaganja imislim da bi to moglo da funcioniše. Ima li neko takvih iskustava ili neko mišljenje o tome?
    Pozdrav.

    Član 10.463

    @rara i @danijel84,
    ako vas interesuju hladnjače i kompletna oprema sa izvođenjem, najbolje je da se obratite nekoj od firmi koji se osim prodaje bave projektovanjem i montažom istih. Jednostavno mejlom objasnite šta želite, dimenzije objekta i dobićete ponudu.
    Adrese ćete lako naći „guglanjem“:
    Masterfrigo
    Eko Elektrofrigo
    ADV Frigo ili neka firma koja vam je najbliža. Bitno zbog servisa.