Ivana

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 5.964

    Nema knjiga u kojoj postoje tačni režimi pasterizacije za pojedinačne proizvode. Mogu Vam preporučiti knjigu Konzervisanje hrane od Martina Vereša. Najbolji način da se odredi režim pasterizacije jeste da se rade probe, da se vidi kako temperatura utiče na plod. Temperatura ne sme biti suviše velika kako ne bi došlo do omekšanja ploda, to je jedan od osnovnih parametara pri definisanju režima pasterizacije. Naravno mora se uzeti u obzir i mikrobiološka stabilnost proizvoda, jer visina temperature i vreme pasterizacije treba da obezbede mikrobiološku stabilnost proizvoda. Temperatura se kreće u opsegu 84-90 C, u trajanju 15-20 min… To je neka prosečna vrednost. tačne vrednosti najbolje je odrediti sistemom proba sa različitim temperatura i vremena pasterizacije.

    Član 5.964

    Kornišoni, paprika, ajvar, dzem i sl. proizvodi mogu se raditi bez upotrebe hem. akonzervansa. Potrebno je da se izvede pasterizacija kako treba, odnosno da ako je u pitanju staklena ambalaža da dođe do vakumiranja. Ovakav proizvod je stabilan min 2 godine. Ovaj tip proizvoda može se raditi i u limenkama BEZ UPOTREBE KONZERVANSA. Ponavljam najbitnije je dobro podesiti parametre pasterizacije.

    Član 5.964

    Cilj mi je da proizvodim višnju u alkoholu kupcu koji se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda ,ali me zanima kome treba da se obratim za izdavanje potvrda vezanih za mogućnost proizvodnje ovog poluproizvoda.
    Hvala unapred