Ivančo

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 9.740

    HACCP U PROIZVODNJI MEDA
    Ja implementiram HACCP u Makedoniji, kod nas je to zakonska obaveza, pa svaka proizvodnja hrane mora funkcionisati po principima HACCP sistema. Verovatno je isto i kod vas. Za uspešan HACCP u proizvodnji meda treba posebnu pažnju obratiti na GAP, jer je medarstvo grana stočarstva. Za više informacija obratite mi se na facebook profilu HACCP Macedonia.

    Član 9.740

    TURSKE PEĆI
    Ja honorarno radim na implementaciji HACCP sistema i imam iskustva sa tradicionalnim pekarama (ja sam iz Makedonije i mi ih ovde nazivamo FURNAma). Naše države bezrezervno juru u EU, a ni vaša, ni naša privreda nisu spremne za članstvo. Naime nismo adaptirali HACCP na nacionalnu i tradicionalnu proizvodnju i balkansku kuhinju, pa moramo sve raditi kako nam „šefovi sa zapada“ kažu. Zbog ovakve primene HACCPa mnogi tradicionalni i lokalni specijaliteti će nestati ili će biti prilagođeni, pa to neće biti to.
    U Makedoniji nije dozvoljeno da se u jedan otvor peći loži i ubacuje proizvod na pečenje. Tačno je da i ovde postoje firme koje ne diraju i rade po starom, ali nije moguće dobiti dozvolu za rad za novi odjekat ako nije implementiran HACCP po zvaničnim principima. Za ovaj tip pećnica postoji rešenje da se loženje izvodi ispod komore za pečenje i da oba otvora budu u razdvojenim prostorijama (poželjno je da se loženje izvodi iz spoljašnje sredine). Imam sliku „šema objekta“ na facebook profilu HACCP Macedonia. Rešenje gde se pečenje izvodi unutra, a loženje iz dvorišta, eliminiše pojavu dima i čađi u proizvodnom prostoru. Za sve što te još interesuje pitaj na mom profilu, objasniću ti i verovatno ilustrovati slikom ako postoji mogućnost. U Makedoniji je popularniji i skuplji seoski hleb proizveden u furuni, nego regularni industriski hleb.