Veselina

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 885

    Pošto  je ovo mix od glasa nauke , ja sam imala neku dobru okolnost od dedinog zarobljeništva , koji   je par godina, taj period proživeo u jednoj seoskoj regiji u Nemačkoj,  još iz onog doba postojala su saznanja da se ni rakija, a ni vino ne pravi od plesnivog voća i da se pazi na kace, da se ne bi stvorili uslovi, kako je on to govorio za  plesan. Znači nikada nije skupljao trulo i plesnivo….  ni u svojoj kući. Nemci veoma kontrolišu pivo zbog ohratoksina , koji takođe nije bezazlen. U vinu se veoma istražuje i postoje podaci i čitav model analitike podataka aflatoksina. I naravno u svim proizvodima od grožđa. Ja se nadam da će nam doktorska teza gospodina Nedima biti dostupna, očekujem da nam da podatke i link, i  ja ću sa zadovoljstvom pročitati.

    Član 885

    Normal
    0

    false
    false
    false

    EN-US
    X-NONE
    X-NONE

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:“Table Normal“;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:““;
    mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
    mso-para-margin:0in;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    line-height:115%;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-font-family:“Times New Roman“;
    mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

    THE BIOSURVEILLENCE WATCH: WHAT WE ARE MONITORING
    We are often asked the important question of „what is the priority?“ when monitoring an entire world of biological activity.  As of today, here is the answer to that question, keeping in mind we are based in the with a bias towards those biological agents that are potentially capable of acutely disrupting dairy production infrastructure.  We use different prioritized reporting requirements for different clients / countries as appropriate/ politic party.
    This is operational reality from our point of view, which is obviously not „hot and s“.  It is always more interesting and exciting to talk about the most dramatically deadly strains of Aspergillus such as pathogens.  But therein is the bias in human communication behavior: death > high morbidity > mild cancer illness > largely illness.

    One of the biggest responsibilities for a operationally-minded biosurveillance analysts is to focus on realistic probabilities and ask the question,so what?“

     „Увек сам читао више књига истовремено, а уз то пратио оно што је тек објављено. Генерално, све оно што сам читао у својој младости, као да нисам читао. И коју год од тих књига да сам кренуо да читам поново, читао сам је као нову и готово се ничег нисам сећао. И препоручујем свакоме ко мисли да је неку књигу читао, да је прочита још једном па ће се уверити да није.“
    Матија Бећковић“

    GUBIMO ZDRAVLJE DA ZARADIMO NOVAC, A ONDA GUBIMO NOVAC  DA VRATIMO ZDRAVLJE!

     

    Član 885

    Kolega  Šumiću , jednostavno iz svih postavljenih linkova se vidi, a i vama kao naučnom radniku nije potrebno ovo komentarisati, ja znam da živim U Srbiji gde se ne poznaje ovo pitanje, kao normalno, čim pronađem link o novim graduiranim nivoima Univerziteta u svetu ću vam poslati. Uostalom ja znam da u struci mog obrazovanja isto stoji, a i u svom portfoliju, koji su drugi formirali za mene,  ja sam videla da im je to bilo važno. Ne zamerite na komentarima, možda nisam u pravu , ako moji komentari nisu prikladni dugogodišnjem istraživaču vi slobodno komentarišite. Uostalom svi komiteti kad je u pitanju bezbednost hrane komentarišu i to je u savremenom svetu nauke normalno. Pogledajte najnoviju Barozzovu ulogu u formiranju Komiteta za nauku EU, pa ja sam je ovako razumela.

    Inače u tekstu za koji kažete da ne poznajete autora ja bi lično volela da komentarišem sa kolegom, tako sam radila pa i nedavno sa kolegama iz drugih zemalja i tu nema ničeg lošeg. Mislim da sam samo doprinela da dopuni reference svoga rada.

    Član 885

    Da li ste mislili na tekst sa kojim je ova  počela diskusija . Drag nam je da se uključi, ali ne zamerite u okviru kojeg projekta je doktorska disertacija i istraživači su uvek radoznali da znaju i ko je mentor, tako je bar po nekim međunarodnim standardima iz nauke …..

    Član 885

    Ne zamerite , ja sam dugogodišnji istraživač pa i na ovu temu, smatram da je dobro podeliti informacije i nauke iz sveta ……

    http://toxnet.nlm.nih.gov/cpdb/chempages/AFLATOXICOL.html

    http://www.eolss.net/Sample-Chapters/C10/E5-08-08.pdf

    http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11248-005-5237-1#page-1

    http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/comm_dec_2006_504guidance_en.pdf

    http://www.crcnetbase.com/doi/abs/10.1201/9781420028171.ch5

    Na poslednjem linku imate predko 150 međunarodnih referenci.

    Član 885

    Pitam se pitam ……. da li su kadrovi upoznati sa novom aparaturom, analitikom, skupljanjem podata ….. verujte nije jednostavno ….. a koliko mi je poznato sistematizacija napravljena tako da je pomirila naše zakone i uslove koje stručnjaci treba da ispunjavaju po ugledu na sistematizaciju u međunarodnim lab…… I vse treba da liči prema 882 paketu ….. Svašta sam se sad naslušala oko laboratorija rezultata, nažalost mnogi ne razlikuju kvalitativnu od kvantitativne metode pa brkaju i brojke. O sistemu monitoringa od njive do trpeze ni reči kako se to u celom razvijenom svetu radi, kojem mi težimo. Da bi jedna laboratorija proradila treba samo papirologija u našoj administraciji …… , pa to valda znate. A veoma dorbo znam kako izgleda prostorija u Batajnici , kako će u Nišu to nez nam. Ko nije radio u laboratoriji taj bojim se da baš ne zna ni da objasni, jer dijagnostika nije politička partija.

    Član 885

    Bilo bi dobro da nam se objasni kvantitativna i kvalitativna metoda i da nam se objasni, paket 882,  Aneks o laboratorijama jer to je izvedeno iz nauke ….

    Član 885

    Poštovani Šumiću mi svi treba da smo vam zahvalni  za veliki trud koji ulažete u  ovaj posao.  U našoj situaciji moramo sebi priznati se umešala politika bolje reći politikanstvo, od sutrića do sutrića. Prvo ne postoji sistem u mnogo čemu pa i ovde , nema mreže obrazovanje, nauka, proizvodnja od farme do tanjira, savetodavne službe, ATS ( SOPovi ) , NGO, građanska i proizvođačka svest i savest, znanje, neznaje, činjenjenje i nečinjenje. Naši informatori oko Mikotoksina M1 toliko su sludeli narod , brkajući kvantitativnost i kvalitativnost, otrov – kancerogeno, matriks, metode i da dalje ne ređam.  Dobra je informacija o PREVARAMA u bezbednosti i kvalitetu hrane. Kod nas uvoz nekvalitetnih,  neobeleženih supstanci i materijala, a u ovom slučaju i mleka u prahu, neću pominjati mlekare. U jednoj Salfordovoj mlekari  ( gosti i domaćini ) džakovi rasutog mleka u prahu a glavni tehnolog na pitanje kako vam stoje dve cisterne nove … koliko puta one nedeljno donose mleko i koliko vam prerađenog mleka izlazi bilo je pitanje jednog gosta . Žao mio je moje koleginice su branile patriotizam, a patriotizam se brani znanjem, poznavanjem situacije. O nekim Pravilnicima  ne bi ovog puta komentarisala, kao ni o primeni i doslednosti HACCP i inspektorskoj kontroli u svim proizvodnjama, jer sam u nekima bila i lična žrtva. Kad su me pitali ko vam je ovo pisao tako stručno, odgovorila sam mojih 35 g, savesnog rada slučajno u struci.

    Veoma se dobro sećam pogleda mladih i starijih lica dok sam držala preztentaciju o BEZBEDNOST I KVALITET MLEKA NA NIVOU FARME – GLOBALNI TREND U INDUSTRIJI MLEKA,  Veselina T. RADANOV PELAGIC et al. / Preh. ind. – Mleko i ml. proiz. 1-2 (2010) 63-67, u radu su naznačeni aspekti u svetu. I nas je sad sačekalo, a nekima ja tad  bilo smešno.

    Član 885

    I jo da dodam bilo bi poželjno da razlikujemo RASFF izveštaje, koji su za državničke uzorke i eto slučajno je naš brod uboden…. a šta ćemo sa ostalima …..

    Član 885

    Gospodine Lalo nije loše da se upoznate sa detaljima iz 90 i neke, starije nećemo, ja sam odala godina po toj ćupriji a ne samo čitala, sve je kod nas odokativno … a vi samo ručajte takav kuruz i još dosta toga sa i minimalnom kol. aflatoksina on vam se sigurno sabira u vašem organizmu pa prijatno …i da dalje ne ređam …. spašava se od useva tako je moj pokojni deda govorio ….Report ff the Scientific Commitee for food EU Commission , Directorate – General Industry 1993.The potential carcinogenicity of aflatoxins has been examined in a large number of population studies,
    both cohort and correlation studies. Most of them were carried out in Africa and Asia, where
    substantial quantities of aflatoxins occur in basic foodstuffs. It can be concluded that there is good
    accordance between the results of practically all the existing population studies, even though these
    have been carried out in population groups where other known risk factors for liver cancer such as
    hepatitis B-virus and alcohol, vary considerably. IARC concluded in 1993 that there is sufficient
    evidence in humans for the carcinogenicity of naturally occurring mixtures of aflatoxins, and for the
    carcinogenicity of aflatoxin B1. The overall evaluation of IARC was: “Naturally occurring aflatoxins
    are carcinogenic to humans (Group 1)“. Aflatoxins, especially B1, have been tested extensiveley for genotoxicity. Aflatoxin B1 is consistently . Aflatoxins, especially B1, have been tested extensiveley for genotoxicity. Aflatoxin B1 is consistently found to be genotoxic, producing adducts in humans and animals in viva and chromosomal anomalies infound to be genotoxic, producing adducts in humans and animals in viva and chromosomal anomalies in rodents and, in a single study, in rhesus monkeys in vim. It induces DNA damage, gene mutation,chromosomal anomalies and cell transformation in mammalian cells in vitro, in insects, lower eukaryotes and bacteria. Fewer studies have been performed, in descending order, with aflatoxins B2, G1 and G2 but these showed a comparable genotoxic profile.