Biljana

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 1.080

    Poštovani Dule,
    na sva Vaša pitanja odgovor je da. Morate proučiti Vodič za primenu mikrobioloških kriterijuma za hranu koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstava i vodoprivrede, jun 2011.

    Član 1.080

    Umesto komentara napisaću šta mi se deslo danas:brzi bris čisto/prljavo je pokazao da stepen čistoće ne zadovoljava, KM ponoviti čiščenje i dezinfekciju. Čekam da se odradi postupak , vidim sve to nešto sporo, odugovlače , rade  i pogledaju .Pitam da li ima neki problem i dobijem odgovor : povećaj limit šefovice! Kad može Vlada , možeš i ti!

     

     

     

     

    Član 1.080

    Ne bavim se tehnologijom mleka ali me intresuje šta raditi sa mlekom u kome je potvrđena nedozvoljena koncentracija afla m1 toksina? Prosuti ili postoji neki način da se eliminiše?

    Član 1.080

    Kao i svi čekam zaista proverene i tačne rezultate. I kako je došlo do razlike u rezultatima. Još jedno pitanje, kad je i zašto promenjena maksimalno dozvoljena koncentracija aflatoksina M1 u sirovom mleku, termički obrađenom mleku i mleku za proizvodnju mlečnih proizvoda na 0,050 mikrograma/kg?

    Član 1.080

    Koja dokumenta je potrebno priloziti?

    Član 1.080

    Pitate se da li ste nekom ulepšali dan? Meni sigurno jeste. Hvala

    Član 1.080

    Na osnovu PIB  tel. 011/2405515, adresa je Zeke Buljubaše 6, Beograd Zvezdara.

    Član 1.080

    I javite šta ste uradili.

    Član 1.080

    Savetujem Vam da se direktno obratite Agenciji za hemikalije kako bi ste imali pravu informaciju. Ja dopunu Pravilnika nisam videla. Ako je uslov 40 bodova, mislim da fakultetu moze lako da Vam izda potvrdu. Sretno!

    Član 1.080

    Postovane koleginice i kolege,
    Sretna i uspesna 2013.

    Član 1.080

    Drage kolege,
    evo zvanicnog odgovora iz Agencije za hemikalije na moje pitanje da li dipl.ing.poljoprivrede/tehnologija konzervisanja i vrenja mogu biti savetnici za hemikalije. Odgovor sam dobila danas 03.05.2012.:

    Upravni odbor Agencije za hemikalije doneo je 26. aprila 2012. godine Pravilnik o izmenama Pravilnika o savetniku za hemikalije i uslovima koje mora da ispuni pravno lice ili preduzetnik koji vrše obuku i proveru znanja savetnika za hemikalije. Pravilnik još uvek nije stupio na snagu. Agencija za hemikalije će na stani AKTUELNO objaviti vest kada ovaj pravilnik bude objavljen u Službenom glasniku.

    U Pravilniku su izvršene izmene u članu 3. koji se odnosi na uslov u pogledu stručne spreme koji moraju da zadovolje budući polaznici obuke za savetnika za hemikalije.

    Usvojeno je da savetnik za hemikalije mora da ima stečeno visoko obrazovanje na akademskim studijama, na kojima se u okviru studijskog programa ostvaruje najmanje 40 bodova iz obaveznih predmeta iz oblasti hemije, utvrđenih u skladu sa zakonom kojim se uređuje visoko obrazovanje.

    Znači, čekamo Pravilnik o izmenama Pravilnika.

    Član 1.080

    Postovani Dalibore tehnološki smer Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu jeste VII stepen kako je napisao gospodin Zdravko i potpuno je u pravu.Ja sam svoju bitku vojevala i dobila.

    Član 1.080

    Drago mi je sto je nepravda ispravljena jer mi nije bilo jasno što smo mi sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu bili diskrimisani u odnosu na kolege prehrambene tehnologe sa drugih fakulteta.

    Član 1.080

    Vreme za pauzu, hvala

    Član 1.080

    Extra crna sa čilijem

    Član 1.080

    Za Ecovita.gaga: Bravo!

    Član 1.080

    Postovani, zelim da pojasnim nesto:u SAVA CENTRU je od 17.-19.02.2012. odrzan Simpozijum APIMONDIJA: Uticaj tehnike pčelarenja, zdravstvena zaštite pčela i prirodne sredine na kvalitet pčelinjih proizvoda. Predavaci su bili priznati i poznati kako na teritoriji Srbije tako i Evrope. Predavanja su bila u Velikoj dvorani i bila su vrlo posecena ( govorim o 2-3 hiljade za naka predavanja) . Predavanja su bila interaktivna, diskusije vrlo zive.Na izlozbi su ucestvovali i mali i veliki proizvodjaci meda i opreme za pcelarstvo. I svi prezadovoljni , jedva cekaju sledeci simpozijum uz komentar da bi i druge branse da se organizuju na isti nacin. Napisah ovo samo da pokazem da ne treba generalizovati problem a kao negativan primer uzeti nesto sto je bilo bas dobro. Jer dobrog uvek ima.

    Član 1.080

    Hvala uredniku na odgovoru.Izuzetno sam zainteresovana za ovaj sertifikat.

    Član 1.080

    Privredna komora Beograda često organizuje stručne kurseve vezane za HACCP( rukovodilac HACCP tima , provereravač za HACCP ) pa se možeš informisati na njihovom sajtu.

    Član 1.080

    Imam konkretno pitanje : sta raditi kad se oni koji treba da kontrolisu ne pridrzavaju onog sto kontrolisu?
    Sve inspektorke imaju frizure koje bi kapa pokvarila, duge nokte sa frenc manikirom , svoj mantil nemaju a papirni ih gusi, ruke bi im bile kao cerova kora da ih stalno peru , nakita na sebi u povecoj kolicini , parfema toliko da ne osecam miris hrane ni posle sat vremena od njihovog odlaska.
    Ili inspektori koji bas vole da probaju hranu prstima iz ovala koji je spreman za gosta itd.

    Član 1.080

    Postovane kolege ,
    iznenadila sam se da je moje pitanje otvorilo ovako dugu i sadrzajnu diskusiju .Hvala.
    Prepisacu vam deo izvestaja :
    senzorska analiza: omotac prirodan , umereno naboran ,dobro prileze uz nadev, kiselkastog mirisa.nadev:usitnjeno misicno,masno ,vzivno tkivo, mesno testo i dodaci.Sastojci su medjusobno cvrsto vezani.Na presecima misicno tkivo je tamnije crvene boje a masno tkivo belicasto.Konzistencija: cvrsta- elasticna.Miris i ukus : nesvojstveni – kiselkasti.
    mb ispitivanja: salmonella vrste – nije nadjeno
    koagulaza poz.stafilokoke – nije nadjeno
    sulfitoredukujuce klostridije – nije nadjeno
    proteus vrste – nije nadjeno
    escherichia coli – nije nadjeno
    ( moja dopuna : datum proizvodnje 22.02.2010, upotrebljivo do 24.03.2010,vakuum pakovanje 1 kg , proveren dobavljac, inspekcija bila 23.02.2010. , cuvano na temperaturi od 1.5- 3.6 C HACCP evidencije , dostavljeno vozilom koje ima termoking i temp.na prijemu 1 C)
    nalaz : uzorak ne odgovara propisanim parametrima cl.77 Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za proizvode od mesa zbog nesvojstvenog mirisa i ukusa.
    Kako bilo da bilo , mi smo malu kolicinu koja nam je ostala , unistili na propisan nacin , i dalje radimo sa istim dobavljacem , prosli jos nekoliko inspekcija bez ikakvih problema.

    Član 1.080

    Pojasnite koje su Vam informacije potrebne.

    Član 1.080

    Molim za pomoc ! Gde nabaviti sterilizator nozeva( 15-20 nozeva kuhinja restorana )?

    Član 1.080

    Senzorskom analizom je konstatovano da je ukus i miris nesvojstven , kiselkast . Mikrobioloskom analizom je utvrdjeno da je uzorak ispravan ali je vet.inspektor dao strucno misljenje da uzorak ne odgovara propisanim parametrima cl.77 Pravilnika o kvalitetu i dr.zahtevima za proizvode od mesa zbog nesvojstvenog mirisa i ukusa i naredio unistenje robe.

    Član 1.080

    Hvala.
    Restoran je deo javnog preduzeca.

    Član 1.080

    Radim vec 15 godina kao tehnolog u ugostiteljskim objektu ( REFERENT KONTROLE ROBA I USLUGA ) i rukovodilac sam HACCP tima koji cemo , sigurana sam ,uspesno sertfikovati ovih dana. Pre nekoliko godina malo je ljudi shvatalo , pa i odobravalo , moje prisustvo ali je bilo dosta situacija koje sam ja kao tehnolog resavala.Saradnja sa inspekcijama je izvrsna .

    Član 1.080

    Problem resavam tako sto sama pravim razblazenja uz obelazavanje a po zavrsenom postupku dezinfekcije radim brzu analizu pomocu CHARM aparata koji funkcionise na bazi ATP i u roku od 5 sec imam informaciju cisto-prljavo.