• Autor
    Članci
  • Član 1.121

    Zeleo bih da započnem posao pakovanja voća u malim pakovanjima (borovnica, malina, šumska jagoda) i kuvanje slatka od istog voća, ali ne mogu, tačnije ne znam gde da saznam šta mi je sve potrebno od papira i dozvola da bi mogao da počnem sa tim! Interesuje me da li još neko od ljudi na forumu radi ovaj posao i bio bih zavhalan na pomoći oko formalno pravnih stvari i papirologije!

    Član 158

    Prvo registrujes radnju za „Preradu u konzerviranje voca i povrca“ u Agenciji za privredne registre, mada svaka opstina ima sluzbenika koji to radi u ime te agencije, i krenes da radis.
    Ovako glasi zvanicno saopstenje drzavnih sluzbenika kako zapoceti sopstveni posao, aliu stvarnosti je punooooooooo drugacije, tj, punooooooo teze. Mesecne obaveze za svaku radnju su poprilicne, pa kupci, pa dobavljaci, pa NAPLATA POTRAZIVANJA, pa razne inspekcije………., a o ulaganjima u opremu i u osvajanje trzista i da ne pricam.
    Sve ovo pisem iz sopstvenog iskustva. Najbolje je da se dobro raspitas i razmislis tri puta pre nego sto krenes u posao.
    Ja radim vec dugi niz godina i spreman sam da ti pomognem koliko god mogu.
    P.S. Mozes registrovati i radnju za otkup i preradu sumskih plodova, ali mislim da ces morati da vadis posebne dozvole za ubiranje sum. plodova.
    Moj tel je 062/239-009 Aleksandar

    Član 1.650

    Neznam u kom obliku želiš da radiš mala pakovanja. sušeni, mrzli ili neki drugi program možda mogu da pomognem.

    Član 1.121

    Alex hvala sto si pristao da pomognes! Ja već imam radnju za otkup i preradu, takodje znam kako stoje stvari sto se posla tiče u praksi i sa kojim se sve problemima čovek može sresti. Mene samo interesuje sta je potrebno da uradim (pored registracije u agenciji, prijave šifre delatnosti i ostale pravno tehničke stvari koje se podrazumevaju) dodatno da bi legalno mogao da, na primer, kuvam slatko. Predpostavljam da postoji minimum uslova koje moram da ispunim. Ne verujem da posle registracije mogu, na primer, da krenem to da radim kod komšije u dvorištu ili pored nekog izvora otpadnih voda i slično. Mene interesuje kojoj instituciji treba da se obratim da bi to saznao, jer veruj mi niko do sad nije znao da mi kaže. Kad odem na sajt ministarsva poljoprivrede ili zaštite životne sredine, smuči mi se, jer oni izgledaju kao prostor gde se mimistri reklamiraju a ne kao servisno mesto gde čovek može da se opravi:) Vladice što se tiče malih pakovanja, mislio sam na duboko smrznuto ili ako je moguće sveže, tj rashladjeno voće. mislim da mi i za to treba neki dodatni papir jer sve to spada pod preradu i konzervaciju voća. Hvala i tebi sto si se odazvao na ovu temu. Bio bih veoma zahvalan obojici kada bi mi vase informacije pomogle da krenem sa mrtve tačke

    Član 158

    Institucija se zove „republička Sanitarna Ispekcija“, obratiš se njima, oni ti daju pravilnik po kom moraš da radiš, zatim izadju na lice mesta da utvrde minimalne uslove za obavljanje dotične delatnosti.
    Ovo sve je nekad bila obaveza pre registracije delatnosti i bez toga nisi ni mogao da se registrujes, danas se registrujes pa se obratiš inspekciji. Mada kažu i da ne mora tako, već kad dođu u redovnu kontrolu (to im je obaveza) onda ti iskontrolišu uslove koje si ti nekako već znao i ispunio, ha ha ha.

    Član 669

    za duleatora
    najpre konsultuj tehnologa iz oblasti voća koji moze da ti pomogne i u vezi tehnologije i u vezi uslova koji treba da se zadovolje da bi se ispunio minimum iz pravilnika a siguran sam da tehnolozi to znaju,pogotovo oni iz te oblasti.
    mislim da je najbolje pozvati tehnologa da vidi sta hoces raditi,sta ima od opreme,i da ti uradi projekat detaljan gde mozes videti dali se isplati upustati se ili ne u takav poduhvat.

    mogu ti reci da imas tu dosta izdataka: ambalaza, analize kod javnog zdravlja za zastitu zdravlja,bar kod,etikete i plus proizvodnja i to sirovine,energija radna snaga,pa i jos neplaniranih izdataka

    uglavnom ja preporucujem da konsultujes tehnologa.ipak je to ozbiljan posao a imas sad i plus zakon o bezbednosti hrane ili ti rad po haccp principima

    Član 1.121

    Zahvaljujem se svima na pomoći u vezi ove teme…

    Član 15.744

    Pozdrav svima,planirao sam da pokrenem manju plantažu „divljih jagoda“ pa ma interesuje zna li neko neku firmu u BiH kojoj trebaju kooperanti a kojima bih ja mogao prodavati svoje jagode.Unaprijed hvala.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.