• Autor
    Članci
  • Član 35.804

    Poštovani,

    bavim se zastupanjem francuske firme za prizvodnju hrastovog čipsa za barikiranje vina i ubrzano starenje voćnih rakija. Na raspolaganju su 5 vrsta čipsa a uskoro će biti i 5 vrsta kocki :

    LIGHT
    MEDIUM
    MEDIUM+
    HEAVY
    CARBON

    Uz čips idu kompletna uputstva o načinu primene, tačnom doziranju prema vrsti vina ili voćnom destilatu, na koji način popravljaju kvalitet, ukus, miris i boju.

    Kompletno cela uputstva su prevedena na srpski jezik i idu uz kupljenu robu. Pakovanja su po 1kg i 10kg

    Kontakt tel  066/ 85 55 269

    Član 35.804

    Pokušavam već 4-i put da postavim bar deo uputstva iz kataloga o čipsu kako se koristi i šta je upšte čips ali mi ne polazi za rukom.

    Ako neko ima iskustva sa ovim kako se postavljaju slike molim da napiše detaljno.

    Član 35.804

    Član 451

    Koriscenje hrastovog cipsa je novija tehnologija. Nisam ga koristio u vinu, ali kod vocnih destilata jesam i mogu reci da pruza fenomenalne rezultate. Ne svidja mi se to „…za ubrzano starenje…“, jer starenje bilo koje vrste ne moze se ni ubrzati ni usporiti. Starenje je vise vezano za vreme nego za sam proces. Francuzi su najdalje otisli u koriscenju cipsa hrasta, jer imaju neke specijalne sorte hrasta. Posaljite mi sto detaljnije sta ste dobili od njih i prevod koji su poslali. Mogu reci da je ovo jako osetljiva stvar jer ako se malo pogresi moze da se upropasti vinski destilat ili neki drugi vocni destilat, inace koji su do tada bili po svemu besprekorni. Sve to treba dobro prouciti.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 24.516

    Koristio sam čips za „barikiranje“ rakije od šljive i ako se pretera dobije se neki neodređen miris i ukus drveta, ni nalik na rakiju koja je odležala u hrastovom buretu  ili koju ja pretačem preko hrastovih ovinjenih dasaka.

    Inače pravilnim doziranjem i praćenjem destilata dobije se jako fin ukus. Mora i kiseonik da se dodaje, ja imam akvarijumsku pumpicu pa pustim svremena na vreme da vazduh prostruji kroz destilat.

    Prvu grešku sam napravi misleći da ako dodam veću količinu čipsa da ću dobiti u kvalitetu i brzini, ispostavilo se da sam na taj način samo upropastio destilat, jako mala količina čipsa je potrebno dodati.

    Probao sam posle da taj „koncetrat“ koji sam dobio razblažim sa čistim destilatom i nije ličilo ni našta.

    Tek pažljivim odmeravanjem, vođenjem računa o temperaturi dobio sam jako fin ukus,

     

    Član 13.011

    Poštovani, da li postoji zahtev za kvalitet hrastovog čipsa za barikiranje vina i ubrzano starenje voćnih rakija, zahtevi za specifičnu migraciju određenih jedinjenja kako bi se obezbedila i bezbednost vina ili rakije nakon korišćenja ovog proizvoda. Mislim da je postavljen zahtev u regulativi Srbije vrlo uopšten ili se nešto promenilo?

     

    Član 40.366

    Poštovani, da li je bolje da se čips stavi u destilat 60-65% ili u 45% i koja je preporučena temperatura (negde sam pročitao min. 15°C)?  Šta mislite o dodavanju kiseonika pumpicom?

    Član 451

    Ja sam pobornik svega sto je tradicionalno, u praksi provereno i kao dobro dokazano. Nekada ljudi nisu destilate od 65% cuvali, vec gotove rakije od 45%, To se stolecima i desenijama pokazalo kao dobro. Sto se tice temperature ona je bila ambijentalna u podrumu i ambaru; dakle 18-20 stepeni. U tim prostorima nikako nije moglo biti ispod 15 stepeni.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.