Dragan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 24.516

    Koristio sam čips za „barikiranje“ rakije od šljive i ako se pretera dobije se neki neodređen miris i ukus drveta, ni nalik na rakiju koja je odležala u hrastovom buretu  ili koju ja pretačem preko hrastovih ovinjenih dasaka.

    Inače pravilnim doziranjem i praćenjem destilata dobije se jako fin ukus. Mora i kiseonik da se dodaje, ja imam akvarijumsku pumpicu pa pustim svremena na vreme da vazduh prostruji kroz destilat.

    Prvu grešku sam napravi misleći da ako dodam veću količinu čipsa da ću dobiti u kvalitetu i brzini, ispostavilo se da sam na taj način samo upropastio destilat, jako mala količina čipsa je potrebno dodati.

    Probao sam posle da taj „koncetrat“ koji sam dobio razblažim sa čistim destilatom i nije ličilo ni našta.

    Tek pažljivim odmeravanjem, vođenjem računa o temperaturi dobio sam jako fin ukus,

     

    Član 24.516

    Najbolji tehnolozi radili su u Krnjevu, ja mislim da oni imaju svoj forum pokušajte da nađete „sve o vinu“ ili tako nekako.

    Kako je već napisao Gospodin Miloje, ako hoćete vrhunsku rakiju važno je od odabira sorte šljive, momenta branja, načina vrenja i dužine vrenja, pravog kazana za „pečenje“ rakije a ne destilaciju alkohola PH  čistoće, odvajanja frakcija. Onda tek ide drugi deo, odležavanje, starenje u duplikatorima koji održavaju temperaturu i pretakanje pumpom preko ovinjenih hrastovih dasaka i odležavanje u kvalitetnim isključivo hrastovim buradima. I naravno, rakija se filtrira kroc celulozne filtere isto kao i vino što mnogi misle da je nebitno, a kada je provučem kroz filtere, filteri se crne od prljavština iako je rakija pre toga izgledala savršeno čista.