• Autor
    Članci
  • Član 441

    Da li neko zna najlaksi i najbrzi nacin za utvrdjivanje bikarbonata i karbonata u mleku koji se dodaju u mleko za prikrivanje povecane kiselosti? Citala sam o metodi koriscenja rozalinske kisleine ali nisam sigurna kako se tacno radi i da li je pouzdana.

    Član 123

    Dodatak Na – karbonata ili bikarbonata potvrđuje se dokazivanjem alkalne reakcije u mlijeku primjenom odgovarajućeg indikatora. Dokazivanje se vrši na sljedeći način: u epruvetu se sipa 5 cm3 mlijeka i ista zapremina indikatora (rozolna kiselina) promućka i posmatra boja. Mlijeko kome je dodato sredstvo za neutralizaciju se u prisustvu npr. rozolne kiseline oboji ružičasto crveno dok mlijeko koje ga ne sadrži je smeđe žute boje.
    Reagens Rozolna kiselina: 0,2 grama rozolne kiseline se rastvori u 100 cm3 95 % etanola.

    Malo sam ti istraživala da provjerimo koliko se upotrebljava ta metoda pa evo vidim da se svugdje primjenjuje kao brzi test evo čak ti i kopiram jedan tekst.( Take 5 ml of milk in a test tube and add 5 ml alcohol followed by 4-5 drops of rosalic acid. If the colour of milk changes to pinkish red, then it is inferred that the milk is adulterated with sodium carbonate / sodium bicarbonate and hence unfit for human consumption.This test will be effective only if the neutralizers are present in milk. If the added neutralizers are nullified by the developed acidity, then this test will be negative. In that case, the alkaline condition of the milk for the presence of soda ash has to be estimated.)

    Tebi je ovo dovljno za brzu provjeru zbog jednostavnost i efikasnosti (i sama znaš kako to sve mora biti hitro u pogonu), ukoliko potvrdiš sumnju uvijek možeš poslati uzorak u eksternu laboratoriju da potvrdi tvoje sumnje radi identifikovanja neuskalđenosti.

    Kontaktiraj i kuće koje dilaju laboratorijsku opremu imaju li kakve brze testove al sve to ti nije dovoljno u slučaju spora znači sve su ti to indikatori da šalješ u akreditovane laboratorije koje će ti potvrditi sumnju i čiji će nalaz biti validan.

    Eto toliko.Pozdrav

    Član 441

    Hvala puno!
    Bas mi je pomoglo, pogotovo sto je problem jer u Crnoj Gori, gde radim, je veliki nedostatak laboratorija, i uopste niko ne radi na utvrdjivanju bikarbonata u mleku a ni iz njihove jedine akreditovane laboratorije mi nisu znali reci sam postupak a umesto rozolinske kiseline poslalisu mi pararozalin-hlorid, ali valjda cu uspeti nekeko da se snadjem.
    Hvala jos jednom. Pozdrav!

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.