• Autor
  Članci
 • Član 4.027

  Da li neko moze da mi kaze neku pekaru u kojoj je vec uveden HACCP na podrucju Cacka ili Beograda?

  Član 4.133

  Poštovani,
  imam informaciju da će od juna 2011 za sve koji se bave proizvodnjom(pekare, mesare, uključujući i male pekare sa proizvodnjom bureka i peciva) biti potreban i obavezan HACCP sertifikat, dok će kod onih koji se bave uslugom (restorani, ribarnice i sl.) biti dovoljna samo implementacija HACCP standarda.

  Da li mi neko može razjasniti ove tvrdnje, da li je to baš tako, jer se nigde u zakonskoj regulativi ne spominje obaveza posedovanja sertifikata?

  Sve ovo pitam iz razloga jer je naša privreda na kolenima, tako da će obaveza sertifikacije proizvodnje dovesti do zatvaranja mnogih malih pekara a mnogi ljudi će ostati bez posla.

  Informacije su iz prve ruke, direktno od veterinarskog inspektora, čisto da dodam.

  Hvala unapred

  Član 3.636

  Člana 47. Zakona o bezbednosti hrane:

  „Subjekti u posloavanju hranom dužni su da uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i promta hrane,osim na nivou primarne proizvodnje, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, u skladu sa principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP).

  Ministar, odnosno ministar za poslove zdravlja, bliže propisije uslove za ocenu postupaka samokontrole iz stava 1.“

  Na osnovu ovoga se vidi da je potrebno uspostaviti HACCP sistem, koji ce biti kontrolisan od strane inspektora. Sertifikaciju mogu da obave subjekti koji bi se bavili proizvodnjom robe koju bi izvozili. HACCP sistem nije obavezan samo za subjekte koji se bave proizvodnjom hrane, vić i za ostale koji učestvuju u prometu (trgovine, transportne firme,…)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.