• Autor
    Članci
  • Član 2.098

    Poštovani forumovci,

    Nakon zavrsene prehrambene tehnologije, ne pronalaska posla u struci odlucila sam sama  da zapocnem vlastiti biznis na polju prerade voca i povrca, tacnije hand/homemade sokovi, dzemovi, sirupi,ajvar itd….

    Iza sebe imam par uspijesnih projekata, sto mi je i dalo motiva da pokrenem nesto vise i ozbiljnije!

    Zanima me da li se jos neko bavi istim ili slicnim poslovima, najvise me plasi kvarenje buduci da se nece koristiti nikkakvi aditivi i da ce sirovine biti iskljucivo organske (koliko ce to moci biti dostupno na trzistu), te koja je idealna kombinacija voca- secera- pektina-kiseline,kako bi se proizvod odrzao sa rokom trajanja na sobnoj temp bar pola godine!

    Unaprijed hvala

    Mandarina, Sarajevo

    Član 22.894

    Draga Emina,

    ja tehnolog sigunro nisam ali iskustva imam. Svaki proizvod pakovanu teglama zavisi od dva elementa. Poklopac mora da dihtuje i dobro je kad se po završetku pakovanja podvrgne temperaturi oko 80C radi pasterizacije. Tad sigurna možeš biti da neće propasti ili se pokvariti za 6 meseci. Naravno napomeni da se mora držati u tamnom i hladnom mestu.

    Pozdrav

    Miodrag

    Član 451

    Ja jesam tehnolog prerade voca i povrca i u ovoj struci radim 38 godina. Proizvodi od voca i povrca mogu da se rade u staklene flase i tegle i trajnost im je zagarantovana 2 godine. Naravno, ovo podrazumeva bez ikakvih aditiva i konzervanasa. Glavni uslov je da se sve odradi vrhunski higijenski i izuzetno strucno.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 25.202

    Postovana,

    Ja sam odskora kupila tudji domaci proizvod kucne radinosti (tacnije dzem od maline) i kad sam otvorila teglu ostala izenadjena videvsi da je dzem prekriven slovem voska koji se morao mehanicki ukloniti pre koristenja dzema. Ovo sam vam napisala naprosto kao jos jedan nacin moguceg ocuvanja preradjenog voca/povrca pored vec navedenih.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.