• Autor
    Članci
  • Član 199

    Dobar dan!

    Ja sam student grafickog dizajna u Novom Sadu. Imamo zadatak da dizajniramo ambalazu za dorucak, za jednokratnu upotrebu.
    Ja sam izabrala 2 materijala. Problem je sto ne mogu da nadjem potrebne informacije.

    Za prvu i glavnu ambalazu sam izabrala papir glassine, za koji znam da se koristi za pakovanje brze hrane i da je postojan na masnoce. Nista drugo nisam nasla, a zanimala bi me izrada tog papira, detaljnije osobine i sira upotreba….

    Za drugu ambalazu sam uzela pvc vrecicu koja se koristi za pakovanje paprike i krompira…Vreca bi bila manja, u nju bi stale dve zemicke koje su upakovane u celofan..

    Da li mogu saznati ovde neke informacije o ovim materijalima i o njihovoj izradi, primeni?

    Hvala unapred!

    Glavni urednik

    te informacije možete naći u knjizi Ambalaža za pakiranje namirnica i u više tekstova na stranici Ambalaža na Tehnologiji hrane.

    Član 3.538

    Postoji još jedan način pakovanja hrane u jednokratnu ambalažu koji se kod nas nažalost još ne koristi kao u ,recimo Italiji,a sastoji se od posuda izrađenih od presovanog kukuruznog brašna.Razlog je jednostavan,skupa oprema.Kada se uporedi sa svim ostalim tehnologijama doći će se do zaključka da je,iako komplikovana za pravljenje ,ovo jedna od ekološki najčistijih i najrazgradivijih ambalaža,jer se ne koristi ništa drugo sem kukuruzne prekrupe koja se ,doduše pod velikim pritiskom (što i jeste najskuplje u procesu proizvodnje),presuje i oblikuje po potrebi kao čašica za sladoled ili neka druga posuda za hranu.
    Ko bi kod nas hteo ući u ovaj biznis morao bi uložiti u opremu oko 800.000-1.ooo.ooo eur i to je razlog što toga nema kod nas ali u normalnim svetu se odavno primenjuje.
    Toliko,pozdrav

    Član 1.633

    Poštovana,
    postoji puno ambalaže za namjenu koju ste naveli. Materijali iz kojih se izrađuje takva vrsta ambalaže su papir, PET,PP,PC,ekspandirani PS, postoji i ambalaža iz tzv.PLA materijala (škrob,kukuruz) koja je SAMO za hladne napitke i jela i potpuno je ekološki prihvatljiva jer se u prirodi razgradi u roku od 60 dana.Preporučam da pogledate web stranicu http://www.elmag.hr i tamo će te nači veliki izbor ambalaže koju tražite, a ako će biti potrebno možete ih kontaktirati i zatražiti potrebne dokumente.

    GAConsulting d.o.o.

    Član 1.439

    firma PANEX iz Novog Sada proizvodi od pvc materijala takvu ambalazu, mogla bi kod njih da pogledas.
    panexco.com

    Član 3.656

    Postovana ,

    Papir Glassine koji pominjete kao Vas prvi izbor je papir ( ili karton u zavisnosti od namene) na koji je nanesen Poli Etilen. Nasa kompanija je zapocela prozivodnju upravo takvih materijala i bilo bi nam zadovoljstvo da Vam damo vise podataka o nacinu proizvodnje kao i primeni istog a pozivamo Vas i da nas posetite i dobijete i uzorke kako biste mogli na pravi nacin prezentirati svoj rad.

    Rastopljeni ( „tecni“ ) PE se nanosi direktno iz ekstrudera na papir ( ili karton) i prelazi preko hladjenih valjaka tako da se on momentalno vezuje za papir bez dodataka ikakvih lepkova sto ga cini i santitetski i ekoloski „prijateljskijim“ od mnogih drugih materijala a posebno od Vaseg drugog izbora, odnosno PVC vrecice i celofana. Nas web site na zalost jos uvek nije doradjen ali mozete naci nase kontakt telefone http://www.interpapir.com

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.