• Autor
    Članci
  • Član 1.827

    Pre svega, želim da kažem da mi je drago što sam naišao na neki ovakav forum. Mene tačno zanima u vezi klanice, raspored prostorija i tok svega u njoj. Tačnije napravio sam pečenjaru. I u okviru nje treba da napravim klanicu, kako bih kompletirao lanac. Pa da li bi neko mogao da mi posalje ili kaže kako bih mogao da realizujem raspored prostorija i tok od klanja, pa sve do kraja. Tačnije pred pečenje. Znači, klanje, prerada prasića, jagnjadi itd, skladištenje. Ponajviše me zanima raspored prostorija i oprema. Napominjem da se ne radi o profesionalnoj klanici, nego o maloj. Hvala unapred.

    Član 123

    PRAVILNIK o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla

    U tom pravilniku ćeš naći odgovore. Ovakav pravilnik je bio u bivšoj SFRJ, znam da ga je R.Hrvatska preuzela i doradila, za ostale neznam. Al nije ni bitno, bitno je da čim ukucaš na google naprijed navedeni naziv izbacit će ti pravilnik, koji će ti dati osnovu i uputiti te u pravom smjeru. Naravno moraš se potruditi naći i zadovoljiti sve odredbe zakona i pravilnika svoje države, ako se igdje sprovode kontinuirane kontrole to su pogoni mesne industrije i kada se uvedu adekvatne kontrole prve će biti na tapetu. Nije bitno obim tvoje proizvodnje i kapaciteti hrana je u pitanju i samim tim na tebi je odgovornost obebjeđivanja higijenske i zdravstvene sigurnosti tvog proizvoda.
    Obavezno pregledaj detaljno forum i sve ostale tekstove, imaš listu pravilnika na ovoj stranici.

    Pozdrav.

    Član 431

    Poštovani g. ZARICMICA,
    da li je mala ili velika klanica, mora ispunjavati uslove iz „Pravilnika
    o veterinarsko-sanitarnim uslovima objekta za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla“(„Sl. glasnik RS“, br. 11/2008). Ako hoćete da imate legalan objekat, to morate ispoštovati u meri i obimu za kapacitet koji sami predvidite.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.