• Autor
    Članci
  • Član 3.399

    trebalo bi mi informacija o komovici….imam temu za diplomski i tako da bi mi svaka pomoc dobro dosla…….svaki savjet bi mi pomogao….hvala unaprijed…..

    Član 3.181

    komovica se pravi od prevrelog kljuka grozdja koji treba da je u sudu prevrio tjst da nema vise vrenja i dabi bila cista komovica moralo bi se zrnje odvojiti mod petljki i zgnjeceno ,izmuljano u masini koja se zove muljaca narodski i takvo se stavlja u kace za vrijenje posle vrenja se pece u kazanu tako sto s sve ispece dok se oseca okus rakije i posle toga se sve prepece i po zelji jacina al najbolja je 55 stepeni ona opadne 2 do 3 i ostaje sigurno 52 stepena.To je prava komovica i takva cista i zdrava se pije i kao lek za masazu. Moj Travnicare mmajja ako jos nesto vise treba evo emajl: panzalovics@yahoo.com pa javi se .

    Član 3.399

    hvala puno…javim se ak mi sta zapne…..

    Član 1.077

    Pokušaj na http://www.podrum.org možda ćeš tamo naći nešto korisno.Pozdrav.

    Član 4.584

    Komovica je rakija dobijena od ostataka prevrelog kljuka grožđa nakon što je iz njega otočeno vino. Ako se koriste cele bobice onda se više ne radi o komovici več o LOZOVAČI. Postupak je isti kao i kod svake druge rakije.
    Da samo još nešto kažem: nije u redu da svako od nas samo zatraži informaciju kada mu zatreba. Trebalo bi da, pošto sazna nešto više o temi, napiše to što je saznao ovde na forumu.
    Konkretno: mmajja Član postavlja pitanje 2.10.2010. u 23:18 i nakon nekoliko odgovora koje je verovatrno pročitao/la više ništa nema da kaže, a reče prvo da treba dav napiše diplomski rad. Pa gde je taj diplomski rad? Lako je tražiti, suština je u DAVANJU informacija, ako želimo da forum ima nekog smisla.

    Član 2.005

    U potpunosti se slazem sa drassaz-om,sustina je u „davanju“,a za komovicu smo svi culi da je „lekovita“,ali, da li se neko zapitao odakle joj ta lekovitost,sta to komovica ima a lozovaca nema.Po meni,poenta je u -peteljci.Naime,stotinama godina se pece komovica u Srbiji, a tada nisu imali muljace koje odvajaju peteljku,nego je komina (zove se tako, a ne kljuk)vrila zajedno sa peteljkom,a isto je isla i u kazan,pa su tanini davali poseban ukus a mozda i lekovitost.Kolko se secam,po prici moga dede,nije svaka komovica bila „na ceni“,najbolja je bila od -plovdine(jedna vrlo stara sorta).Mozda bas zbog peteljke.Ja i danas kad pecem komovicu,stavljam peteljku,ne svu,oko trecine.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.