• Autor
    Članci
  • Član 38.479

    Poštovani;
    Ovo je točka iz RS najnovijeg pravilnika  koji je izašao i stupio na snagu 1.7.2020., a koji se tiče krem proizvoda https://www.tehnologijahrane.com/pravilnik/pravilnik-o-proizvodima-slicnim-cokoladi-krem-proizvodima-i-bombonskim-proizvodima
    1. Kakao krem proizvod jeste proizvod koji, računato na gotov proizvod, sadrži najmanje 4% bezmasne suve materije kakao delova i najmanje 25% ukupne masti;2. Mlečni krem proizvod jeste proizvod koji, računato na gotov proizvod, sadrži najmanje 15% bezmasne suve materije mleka i najmanje 25% ukupne masti;3. Lešnik, badem, kikiriki, rogač ili sličan krem proizvod jeste proizvod dobijen od krem proizvoda iz tač. 1. i 2. dela B ovog priloga, uz dodatak sastojaka po kome proizvod nosi ime;4. Krem proizvod sa dodatkom … je proizvod dobijen od krem proizvoda iz tač. 1. i 2. dela B ovog priloga, uz dodatak različitih sastojaka.
    U ovom  pravilniku  piše za lješnjak krem proizvod da je  „dobiven iz tač.1. i 2. “ pa nam taj dio može se reći ne razdvaja mliječni i lješnjak krem proizvod…tumači   se tako  da lješnjak krem proizvod mora sadržavati pored uvijeta iz 1. o sadržaju kakaa (najmanje 4% bezmasne suhe tvari kakao dijelova) još i uvijet iz 2.sadržaj bezmasne suhe tvari koja je 15%, jer ako je tako onda Nutella ne ispunajva ove uvjete jer po deklaraciji ima svega oko 8-9% mlijeka.
    Isto piše i za dio pod 4. Krem proizvod sa dodatkom…To  je npr. Mliječni krem sa dodatkom lješnjaka koji pored sadržaja bezmasne suhe tvari mlijeka 15%  mora sadržavati  4 % bezmasne suhe tvari kakaa? Što je apsurdno. Gdje smjestiti mliječni krem s lješnjakom, a da ne mora sadržavati kakao?

    Zanima nas koji su uvijeti za lješnjka krem proizvod i za mliječni krem proizvod sa lješnjakom.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.