• Autor
    Članci
  • Član 4.149

    Bavim se proizvodnjom sendvica sa produzenim rokom trajanja pa me interesuje da li cu morati da uvodim HACCP,posto nista ne obradjujem termicki vec vrsim samo pakovanje. Unapred hvala.

    Član 4.324

    САОПШТЕЊА
    Примена и начин спровођења контроле у објектима за промет хране на мало

    06.06.2011.
    Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину је донело Инструкцију о начину и поступку спровођења службене контроле у малопродајним објектима у којима се рукује са храном анималног порекла на месту продаје крајњем потрошачу.

    Напомињемо да објекти за промет хране на мало не треба да уводе Програм анализе опасности и критичних контролних тачака – HACCP, већ само добру дистрибутивну и хигијенску праксу. Контрола ветеринерске инспекције биће у складу са наведеним захтевима у Инструкцији и контролној листи, а који ће посебно наглашавати специфичне врсте делатноси, капацитет и тржиште на којем се промет обавља.

    Такође, ветеринарска инспекција ће у току службених контрола упознати субјекте у пословању са храном на који начин да спроводе самоконтроле како би били сигурни да је храна коју стављају у промет безбедна. При томе се неће доносити решења нити казнене мере, већ ће се субјекти едуковати како да послују у складу са добром хигијенском и дистрибутивном праксом.

    Поред инструкције урађена је и контролна листа за ветеринарске инспекторе у којој су таксативно побројани важни елементи који су обавезни за проверу и која ће осигурати једнакост у раду ветеринарских инспектора на свим нивоима

    Član 4.607

    Aleksandre,preporučujem ti da odeš na sajt ministarstva poljoprivrede i u „Korisnim linkovima“ pronadješ „VODIČ ZA HACCP“ i pročitaš ga,a ukratko odgovor na tvoje pitanje je DA,jer implementacija HACCP-a nikako nije vezana samo za TERMIČKU OBRADU,već je obaveza za sve subjekte,koji se bave proizvodnjom,preradom i rukovanjem hranom!Opasnosti po zdravlje potrošača su fizičke ,hemijske i biološke,a ti sigurno u proizvodji imaš tih opasnosti

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.