• Autor
    Članci
  • Član 1.927

    Interesuje me da li je neophodno da uvoznik čokoladnih proizvoda, koji proizvode samo skladišti do trenutka distribucije, poseduje specijalne rashladne vitrine ili je dovoljno što poseduje klima uređaje. Takođe, zanima me da li za čuvanje takvih proizvoda postoji određeni temperaturni režim.

    Član 2.868

    Vasa obaveza je da proizvode skladistite na temperaturi koju je predvideo proizvodjac, a naglasena je na deklaraciji proizvoda. Kako cete to da postignete – klima uredjajima, friziderima ili na neki treci nacin Vasa je stvar. Ide zima, pa Vam to olaksava situaciju (ali ne treba da dozvolite da se smrznu!). Ali na leto… opste je poznato da su cokolade lako topljive.

    Član 1.927

    Da, to mi je jasno da pratim šta piše na deklaraciji, ali ako na istoj piše „čuvati na suvom i hladnom mestu“, šta se pod hladnim podrazumeva za tu vrstu proizvoda.

    Član 2.868

    Podrazumeva sobnu temperaturu, eventualno nesto nizu, 15 – 20 C. Na niskim temperaturama (smrzavanje i sl.) na cokoladi se mogu pojaviti diskoloracije. Na visim se istopi, deformise, izdvaja se biljna masnoca, natapa ambalazu…

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.