• Autor
    Članci
  • Član 2.033

    U Vrdniku pored Novog Sada Posedujem divan voćnjak sa pre svega kajsijama, stariji i mlađi zasad. Sadašnja proizvodnja je 3 do 5 tona godišnje, uskoro će biti oko 15 tona godišnje. Takođe postoji i zasad šljiva sa oko 5 tona godišnje prodkcije.

    Pored klasične prodaje kajsije kao konzumne ili za rakiju, tazmišljam i o sušenj iste.

    Imam dva pitanja:

    Da li neko ima iskustva prodaji sušene kajsije, tj. kakav je tržišni potencijal ?

    da li se neko bavi projektovanjem i izgradnjom sušare, kapaciteta za mojuu proizvodnjju (ili nešto veću ako bi bio dobar plasman – otkup)pre svega sa baliranom slamom i i drgim biljnim otpadom kao energentom?

    Sava

    Član 158

    Trzisni potencijal Susene kajsije je poprilicno veliki, konkretno ja se bavim suvom sljivom, ali to je ista grupa proizvoda, s tim sto kajsija ima jedan veliki problem -uvoznicki lobi-. Naime, kajsija se 99% uvozi u Srbiju iz Turske i Bliskog istoka i to godinama. To je posebna sorta kajsije namenjena bas susenju, a pretpostavljam da ti imas nase klasicne sorte koje su konzumne t.j. nisu industrijske ili one namenjene susenju. To znaci da ces prvo morati da probas susenje kod nekog pa tek onda da kupujes susaru.

    Konkretno, sto se tice projektovanja i izrade susara, tu ti mogu pomoci puno jer se time i bavim. Trenutno radim na Solarnoj susari veceg kapaciteta sa ogromnom ustedom energije + dopunsko zagrevanje je kotlom sa sagorevanjem Biomase (zetveni ostaci, peleti itd). Mozes me slobodnopozvati kad god pozelis za ostale informacije. Aleksandar 062/239-009

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.