• Autor
    Članci
  • Član 19.698

    Poštovane kolege, interesuje me ima li neko iskustva u proizvodnji ratluka?Zanima me tehnološki proces proizvodnje, kao i potrebna oprema za rad. Hvala unapred.

    Član 7.642

    Možete me kontaktirati na zarko.mandickg@gmail.com

    Član 451

    Imam veliko iskustvo u proizvodnji ratluka. Dosta njih rade po mojoj receptiuri i tehnologiji i izuzetno su zadovoljni. Ono sto nudim je: kakav objekat treba da bude, kakva oprema je potrebna, recepturu, tehnolgiju izrade do detalja tako da ne moze da se pogresi. Pored klasicne recepture nudim i „savremene“ recepture koje su se jako dobro pokazale u ugostiteljskim objektima. Najbolje je raditi za ugostiteljske objekte. Tu se ratluk najvise trosi. Ali tu ne prolaze one stare klasicne recepture kakve se najcesce nude. Tu se trazi nesto novo, sto niko nema. Svaki ugostitelj voli da svoj objekat istakne po necemu i da se razlikuje od konkrencije.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 064-1941083, 062-8286083

    Član 36.743

    Postovane kolege!

    Trebala bi mi jedna pomoc oko proizvodnje zele bombona. Napravio sam smjesu i ohladio sam u kalupe ali ta smjesa nije tvrda kako bi trebala biti. Molim za pomoc. E-mail: luka.rojevic@outlook.com

    Član 451

    Luka, tu moze biti dosta razlicitih uzroka, ali najverovatniji je da ne valja raceptura. Neko ti je podvalio losu recepturu ili si je sam skinuo sa interneta. Potrazi pravu recepturu.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 20.880

    Luka, moguce da je problem oko recepture. Takodje, mozes koristiti od nekih stabilizatora za malo stabilniji zele.

     

    Član 451

    Luka, nemam nista protiv Ivanovog misljenja, ali sam siguran da tu nikakvi stabilizatori ne mogu pomoci. Ti nemas dovoljno cvrst zele, a to znaci da ne valja receptura ili/i tehnoloski postupak. Promeni i jedno i drugo. Dobor zele ima dovoljnu cvrstocu, ima sjaj na prelomu (dakle lomi se) i ne sme imati sinerezu. On mora imati uravnotezen odnos secer:kiselina. Ovo je u recepturi najvaznije. Dakle nista ne moze biti otprilike. Receptura mora biti prava.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.