• Autor
    Članci
  • Član 1.015

    Pitanje za G.Zdravka Šumića :

    Poštovani G.Šumić
    Pročitao sam Vaš članak o štetnosti mikrotalasnih pećnica u obradi hrane.Interesuje me da li postoje saznanja o eventualnoj štetnosti termičke obrade hrane,prvenstveno mesa i ribe u kućnim pećnicama sa infracrvenim zracima.
    Pozdrav
    Mihajlo Jovanović
    Beograd

    Glavni urednik

    Pozdrav Mihajlo,

    Najprije to nije moj članak. Na Tehnologiji hrane su objavljena dva članka o mikrotalasnom zračenju.

    Primena zračenja kao metod konzervisanja namirnica napisala je Nevena Mišljenović

    Štetnost mikrotalasne pećnice napisali su studenti Danijela Pepđonović, Jelena Koprivica, Mirjana Milovanović

    O ovoj temi na ovoj stranici imate jedan veoma dobar tekst:
    Kontaminacija hrane organskim štetnim tvarima. Ja ću ostaviti samo jedan kratak komentar. Ja sam tehnolog za proizvodnju hrane i tehnolog se samo jednim dijelom bavi štetnim uticajima pojedinih supstanci na zdravlje čovjeka – to je više interesovanje ljekara.

    Niste napisali iz kojih razloga se interesujete za ovo pitanje. Ono što je praktično bitno je da ne trebate padati u neku vrstu anksioznosti u vezi ovih informacija. Jasno je da su ove materije štetne, ali one su prisutne u izuzetno malim količinama tako da uz neko normalno konzumiranje sigurno se nećete otrovati. I ljudi pečeno meso koriste od kad postoje tako da nema mjesta strahu.

    Član 1.015

    Pozdrav Zdravko,
    Zahvaljujem na odgovoru.Sve ovo me interesuje pre svega kao laika-običnog konzumenta.Pročitao sam ove članke i vidim da zračenja iz mikrotalasne nisu potpuno bezopasna.Infracrveno zračenje je koliko se prisećam neki drugi deo spektra,interesuje me kakva su saznanja vezana za njih.Ja sam ekonomista po struci i znam da se u pripremi hrane koriste razni postupci koji treba da zadovolje i zdravstveni i komercijalni aspekt.Čini mi se kao da komercijalni pristup u svim oblastima dobija prevagu.Nisam pristalica nekih novotarija po svaku cenu pogotovo ako njihov uticaj na zdravlje u nekom dužem vremenskom periodu nije do kraja definisan.Svestan sam da ništa nije bezopasno i da čovek ne treba da bude opsednut time ali ako već može da bira šta izabrati.Klasično barenje-kuvanje ili ovo.Znam da ste vi tehnolog ali mislim da će Vama kao vrsnom stručnjaku pre biti poznate ove stvari nego meni kao laiku.
    Zahvaljujem na razumevanju

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.