• Autor
    Članci
  • Član 3.005

    MUSHROOM VIRUS X

    Želim da upozorim sve proizvođače šampinjona na opasnost od širenja virsune infekcije koju prouzrokuje Virus Šampinjona X. (MVX dsRNAs)
    Razlog za ovo upozorenje je naizgled slučajna pojava sledećih indikatora u uzgoju šampinjona Agaricus bisporus :

    ● Poneki braon obojen šampinjonon, među potuno belim šampinjonima, bez logičnog objašenjenja.
    ● Kašnjenje drugog talasa berbe, naizgled bez razloga, kašnjenje trećeg talasa berbe i svih ostalih…
    ● Zbog takve promene u izbijanju šampinjona dešava se da pojedini delovi uzgojne površine pokazuju „ćelavost“ odsustvo šampinjona.

    Sve ovo može da se javi u blažim oblicima a često prolazi nezapaženo.
    Ali sa vremenom se simptomi mogu pogoršati, posebno u slučaju da higijenske mere na farmi nisu potpuno provođene.

    U slučaju ovakvih sumnji, uzorke plodova i micelij šampinjona treba poslati u specijalizovane laboratorije, gde će na bazi „PCR“ tehnike prepozati virusne čestice tipa DsRNAs, koje su uzročnik ovih pojava.

    Striktna kontrola i primena higijenskih mera je jedini mogući način kontrole kao i sprečavanje pojave ovog virusnog obolenja na farmi.

    Vrlo bitno je iskuvati kompost pomoću vodene pare, na 70ºC tokom minimum 12 časova ili na 60ºC tokom 24 časa da bi se ubili inficirani micelij u kompostu kao i u šampinjonima i ostacima plodva i da bi se uništili svi eventualno prisutni paraziti i uzorčnici bolesti. .

    Važna preventivna mera je redovna i blagovremena berba zatvorenih šampinjona, čime se sprečava da spore šampinjona koji su eventualno inficirane virusima dospu u vazduh.

    Jedan važan momenat je i eventualna infekcija komposta česticama micelija inficiranim virusima, tokom setve a potom inkubiranom u Fazi III u tunelu.

    Ovako inkubiran kompost u kojem se nalazi inficirani micelij šampinjona, može tokom prebacivanja u uzgojne hale ili pakovanja u blokove da u obliku prašine dospe u vazduh i kao zagađenje da dospe u pokrivku.MOže da dospe u hale za uzgoj šampinjona i time stvori uslove da tokom vremena infekcija virusima tipa MVX postane endemska .
    Razmena ambalaže kao i povraćaj ambalaže iz fabrika za preradu šampinjona, kupovina pokrivke ili druge opreme ili mašina sa drugih farmi je takođe potencijalna opasnost.

    U cilju zaštite od širenja Virusnih bolesti, sve farme bi morale da veoma pooštre higijenske mere i njhivo striktno sprovođenje.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.