• Autor
    Članci
  • Član 12.762

    Molim vas pomozite mi ako mozete. Osmislila sam kolacice na bazi suvog voca,meda, i jos 8 vrsta bilja koji su dobri za opste stanje zdravlja. Pogotovu je dobro za one ljude koji ne vole cajeve ili ne mogu da dodju do svih ovih dodataka koje ja nabavljam.Do sada sam pravila za sebe i poznanike a posto sam sad u penziji htela bih time malo vise da se bavim ali ne znam kako da prijavim i kako da dobijem dozvolu za rad. Napominjem da bi to bila jako mala proizvodnja ( samo ja bih radila). Hvala vam unapred na savetu

    Glavni urednik

    Ne postoji dozvola za rad. Treba da imate objekat koji zadovoljava minimalne uslove i prijavite ga u registar objekata u Ministarstvu poljoprivrede. Naravno treba i da osnujete firmu.

    Član 12.762

    Hvala vam Zdravko na tako brzom odgovoru. Dakle ja treba da nabavim lokal ali me interesuje da li to sto cu proizvoditi mora da prodje neku kontrolu i ili ja samo da pocnem sa radom..
    I yasto u Ministarstvu poljoprivrede treba da se prijavi to ne razumem Hvala vam Zdravko jos jednom i izvinite na ovim dodatnim pitanjima

    Glavni urednik

    Morate proizvod koji napravite poslati u neku laboratoriju na hemijsku i mikrobiološku analizu.
    Po Zakonu Ministarstvo mora održavati Registar objekata u kojima se proizvodi hrane. Na ovaj način Ministarstvo ima informacije u kojim objektima se proizvodi hrana kako bi ih inspekcija mogla kontrolisati.

    Član 16.674

    Postovanje pre svega. Inace se bavim proizvodnjom cveca i zacinskog bilja u saksijama. Uz to imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Sada sam zainteresovan za proizvodnju svezih klica,kao i klica proizvedenih iz zemlje. Znaci naklijavanjem i klice koje ce mi nici iz zemlje,naravno u pitanju je organsko seme,koje kupujem. Cisto da vas malo uputim i da vam priblim problematiku na koju sam naisao. A to je da koju god sanitarnu inspekciju,poljoprivrednu inspekciju,kao i institut za javno zdravlje sam pozvao,nisam nasao adekvatne odgovore na svoja pitanja.  Koja ispitivanja trebam da izvrsim na svojim uzorcima,koliko cesto trebam ispitivanja vrsiti,gde ih izvrsiti,kako deklarisati taj proizvod,dabi se on mogao pustiti u prodaju nesmetano? Hvala vama unapred.

    Član 8.731

    Викторе за тебе је надлежна пољопривредна инспекција по Закону о безбедности хране. За клице имаш прописане микробиолошке критеријуме у <span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>Правилнику</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>о</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>оп</span><span lang=“HR“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>ш</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>тим</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>и</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>посебним</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>условима</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>хигијене</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>хране</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>у</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>било</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>којој</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>фази</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>производње</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>прераде</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>и</span><span lang=“RU“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>промета</span><span style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>(</span><span lang=“HR“ style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>Сл.гласник РС бр.72/10</span><span style=“font-size: 8pt; font-family: Arial, sans-serif;“>), Поглавље 1, тачке 1.1 и 1.17, а ја бих додао и </span><span style=“font-family: Arial, sans-serif;“><span style=“font-size: 11px;“>E. coli. Динамика испитивања није прописана, али су клице крајње ризичан производ, посебно органски произведене, па ти саветујем што чешћа испитивања и да размотриш могућност дезинфекције семена пре производње као и готових клица. http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Germany_E._coli_O104:H4_outbreak</span></span>

    Član 21.744

    Postovani,

    interesuje me nekoliko stvari:

    – sta je potrebno od dozvola i papira za uvoz prehrambenih proizvoda iz Makedonije, u pitanju su dugotrajni proizvodi od jabuke.

    – htela bih da otvorim proizvodnju bezglutenskih proizvoda, pa me interesuje da li je potrebno ispitati svaku vrstu tog gotovog proizvoda, ili je dovoljno testirati sirovine na gluten pre proizvodnje. Ko radi tu vrstu testiranja.

    Hvala unapred na odgovoru.

    Srdacan pozdrav,

    Anja

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.