• Autor
    Članci
  • Član 385

    Ok,hvala.Poz

    Član 385

    Pozdrav svima! Imam pitanje u vezi proizvodnje maslinovog ulja. Naime, kakva je razlika u proizvodnji devičanskog i ekstra devičanskog maslinovanog ulja?
    Hvala!

    Član 297

    nema razlike u proizvodnji ova dva tipa ulja jer se podrazumeva da se oba tipa proizvode mehaničkim postupcima ceđenja i bistrenja ulja iz maslina bez rafinacije, zato se i zovu devičanska „netaknuta“-maslina nije podvrgnuta nikakvim hemijskim obradama. Prefiks eksta se dodaju čisto marketinški, jer pravilnik o kvalitetu maslinovog ulja ne prepoznaje naziv „eksta devičansko“, vać samo devičansko, čisto, rafinisano i mešano maslinovo ulje.

    Član 385

    Hvala na odgovoru!Samo me jo? zanima da li se vr?i kondicioniranje pre pre?anja,kao i kod ostalih ulja.Prema previlniku koji sam videla na ovom sajtu(za Srbiju) postoji razlika u sadr?aju slobodnih MK,?ini mi se.

    Član 297

    Hvala na odgovoru!Samo me još zanima da li se vrši kondicioniranje pre prešanja,kao i kod ostalih ulja.Prema previlniku koji sam videla na ovom sajtu(za Srbiju) postoji razlika u sadržaju slobodnih MK,čini mi se.

    Član 108

    Razlike u proizvodnji definitivno nema nego se radi o dvjema kategorijama maslinovog ulja prema propisu međunarodne organizacije za maslinova ulja(COOI). Prema navedenom propisu a i prema direktivi EU utvrđena je kategorizacija maslinovih ulja te se nakon prešanja analitičkim putem utvrđuju parametri temeljem kojih se onda ulje svrstava u određenu kategoriju(slobodne masne kiseline, spektrofotometrijski parametri , senzorska svojstva).U kategoriji ekstra djevičanskih ulja čak postoje potkategorije prema senzorici: gorčina- voćnost- pikantnost-( strong, mild, balanced)Više o tome pogledajte na http://www.internationaloliveoil.org ili na http://www.7maslina.net
    pozdrav

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.