• Autor
    Članci
  • Član 1.532

    Pojavljujem se sa temom za koju mislim da je malo obrađivana na forumu, a ja i inače nisam mogla da nađem mnogo informacija o ponudi, potražnji za suvom višnjom. Imate li informacija o potražnji za ovom robom u našoj zemlji, okolini ili eventualno inostranstvu?

    Hvala unapred na informacijama!

    Član 158

    Konkretna informacija koju sam ja isceprkao jer me je to jako zanimalo je da suva visnja ima malo kupaca. Pre par godina postojala je traznja neke firme iz Nemacke za vecu kolicinu, jedna nasa firma otkupi kvalitetnu visnju, izvadi kosticu, odveze u Hrvatsku na susenje (kod nas niko nije hteo da prihvati susenje), osusi je, posalje uzorak u Nemacku i oni odgovore da to nije ono sto zele. Posao propao, suva visnja ostala, gubitak ogroman.

    Posle toga niko nije radio neke znacajnije kolicine koje bi bile vredne pomena. Informacija je iz prve ruke ljudi koji trziste voca imaju u malom prstu.
    Ja znam toliko, a voleo bih da cujem jos neko misljenje.

    Član 1.532

    Još jednom hvala na informacijama.
    Ja sam u međuvremenu kontaktirala neke firme u Hrvatskoj i zaključila da tamo niti ima višnje, niti je ko mnogo suši, niti potrošači imaju naviku da je konzumiraju takvu. Postoji jedna veća firma koja snabdeva gotovo čitavo domaće tržište suvom višnjom, mada je njen glavni proizvod čips od jabuke. Jedna druga firma je pre par godina izvozila suvu višnju u Italiju i to preko neke posredničke firme čak iz Australije

    Član 1.532

    Udaljavam se od teme, a da li možda imate imate informacije o potražnji za sušenim povrćem (kod nas ili u inostranstvu). Ko suši u našoj zemlji,kome je potrebno i koje je povrće „najinteresantnije“ . I posavetujte nas šta bismo mi u hladnjači mogli da uradimo po tom pitanju : s kojim povrćem da probamo, koja bi nam dodatna oprema bila potrebna, s obzirom da trenutno od opreme posedujemo barboter za pranje voća sa inspekcionom trakom, kalirator, sušaru kapaciteta 8t/24h na čvrsto gorivo(koju smo do sada koristili za sušenje šljive)

    Član 158

    Sušare u Južnoj Srbiji, Prokuplje pa južno su se uglavnom preorijentisale sa šljive na povrće. Uglavnom suše papriku ( one komade koji nisu za prodaju kao konzumne), šargarepu, celer, paškanat itd. U Vašoj okolini (NIŠ) ima nekoliko proizvođača začina (Vegete) koji su potencijalni kupci sušenog povrća, a Leskovac i okolina su Vam sirovinska baza. Kupujete ono povrće koje je praktično škart jer nije po standardima, ali pošto se ono secka za sušenje je odlično.
    Jedan od potencijalnih kupaca Vam je NIPAK, ostale potražite.

    Član 2.387

    Suvu visnju koristi Ravanica iz Cuprije koja se bavi proizvodnjom Bonzite

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.