• Autor
    Članci
  • Član 2.414

    Da li neko moze da mi kaze nesto vise o napojnoj i kotlovskoj vodi?Imam jedan problem.Voda na izlazu iz degazatora ima smedju boju a kotlovska voda crvenkastu.Da li je u pitanju korozija u kotlu?Postoji povrat kondezata,pa razmisljam da nije doslo do oneciscenja pare ili sl.

    Član 2.427

    Elem,
    Irena2 biće da ti je povećana količina kiseonika u vodi.
    Najverovatnije ti degazator ne radi posao. Potrebno je da je u njemu pritisak cca 0,5bar i temp oko 105C.
    proveri da li je cev za otparak iz degazatora otvorena.
    da li se odsoljavanje i odmuljivanje kotla vrši regularno.
    da li dodajete neke aditive/koktele u vodu (hidrazin je zabranjen ali ima drugih preparata koje i HACCP dozvoljava)
    kada su kotlovi poslednji put čišćeni.
    proveri da li ti jonoizmenjivač radi ispiranje jonske mase na vreme.

    eto to su ti neke smernice…

    nadam se da sam ti bar malo pomogao.
    Technoeuro doo

    Član 2.414

    Zahvaljujem se na informacijama.Planiram da uradim neke analize pa bih vas molila da,nakon sto vam posaljem rezultate malo prokomentarisete

    Član 1.494

    Slican problem smo imali u kotlovnici u secerani, voda je takodje bila crvena od korozije koja moze biti izazvana vecim sadrzajem kiseonika (pitova korozija) ili neodgovarajucim pH. Odrzavali smo ga od 9 do 10, ali bezuspesno s obzirom da smo koristili NaOH u ove svrhe. Nakon kupovine hemikalije za odrzavanje pH (NaOH ne isparava pa je povrat uvek bio kiseo) i hemikalija za uklanjanje kiseonika, problem je bio resen i voda je bila ponovo bezbojna. Preporucujem Kontrolkem, nijhovi proizvodi su i kvalitetni i jeftini. Ukoliko ti je potreban kontakt, javi mi.
    Pozzzzz

    Član 2.414

    Dušane,zamolila bih vas da mi pošaljete kontakt tel ili mail kako bih stupila u kontakt Kontolkem-om.Inače , mi koristimo Na2SO3 i Na3PO4 za regulisanje PH vrednosti i vezivanje kiseonika.Što se tiče tretmana vode imamo mekšanje sa jonoizmenjivačima.Da li imate ideju, koje bi mi mogle biti kontrolne tačke tj. gde je bitno da radim analizu.Ja uzimam vodu iza degazatora,kotlovsku i posle jonoizmenjivača.Radim tvrdoću ,PH,alkaliet,provodljivost
    Što pre odgovorite tim bolje
    Hvala unapred

    Član 1.494

    Kontakt je: +385 1 2455 306 i mob: +385 98 442 494 KontrolKem
    Ja bih Vam preporucio da kontrolisete, pored navedenog, i pH povrata kondenzata. Tu cete uociti najbolje rezultat hemijskog tretmana sa Na2SO3 i Na3PO4.

    Član 2.427

    Irena,
    pre no što počenete da odvajate novac za aditive (koktele), proverite da li vam je odgovarajući protok pare na ulasku u degazator. ovo se najčešće dogadja kad imate „predimenzioniosan“ sistem, pa se u tzv „ler“ režimu rada, kada sistem radi ispod 20% od nominalne produkcije/potrošnje pare. Dešava se da regulacioni ventil na ulasku pare u degazator, umesto da umanji protok i održi pritisak 0,5bar, on jednostavno ili zatvori prorok ili propušta paru neodgovarajućeg pritiska!
    neka kotlar proprati pritisek iza redukcionog ventila u funkciji produkcije pare.
    Što se tiče aditiva, ovbavezno tražite da vam dostave saglasnost da se može koristiti u prehrambenoj industiji.
    probajte da pitate i kod
    BIN KOMMERC
    2493807
    2474017
    2474007

    I naravno, preporučujem da proizvodjača kotlova konsultujete u vezi sa problemom. (koje aditive proporučuju)
    Pitanje je i da li se odsoljavanje i odmuljivanje vrši kako treba!
    Koji predtretman vode imate osim jonoizmenjivačke kolone?
    Elektroprovodnost takodje može da poremeti automatiku kotlova i da se u krajnjoj instanci pojavi oksidacija i cevoda i kotlovskih cevi.

    aditivi su samo pomagala, ali nemojte kao noj zatvarati oči pred realnošći, već otkrite uzrok oksidacije.

    srdačan pozdrav,

    TECHNEURO

    Član 2.102

    Naj bolje da pozovete nekog iskusnog da na licu mesta pogleda jer koristite odlicne hemikalije Na2SO3 i Na3PO4 – samo proveriti dovabvljaca. Ostaje da se vidi materijal u sistemu i ispravnost procesa i mora biti dobro.

    Član 32.514

    Molim za pomoć oko ispitivanja tvrdoće vode. Ponekad se javlja tvroća kotlovske vode preko 30 stepeni, a tvrdoća bunarske vode koju pripremamo za kotlove (neutralna jonska izmena  omešavanje samo) je 15 stepeni. Nešto nam ponekad pravi smetnju kod merenja tvrdoće. Da li je neko imao sličnih problema?

    Član 21.536

    Kojom metodom ispituješ tvrdoču vode i o kojim stepenima govoriš ako su njemački voda ti je pretvrda, ako ispravno radiš analizu.Pod hitno provjeri rad ventilske glave na jonskim izmjenjivačima i dali odrađuje regeneraciju. Koliki ti je pritisak vode na ulazu na jonske izmjenjivaće da nije pre malen pa ti ventilska glava ne odradi posao kod regeneracije.

    Član 21.536

    Poštovani!

    Interesuje me dali neko radi napojnu vodu kotlovsku sa RO, koliku elektroprovodljivost drži u kotlu u kojim granicama je najbolje držati da ne bi došlo do velikih promjena unutar kotla (korozijam, preostala tvrdoča i a naravno da se održi alkalitet kotlovske vode). šta koristite od tretmana inhibitora za održavanje pH-vrijednosti napojne i kotlovske vode. dali ima osoljavanja kotla i u kojoj mjeri takođe i odmuljivanja.

    Hvala!

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.