• Autor
    Članci
  • Član 3.376

    dobio sam zahtev da spojim masinu koju zovu duplikator sa bojlerom. Mleko se treba dovesti do temperature 95 C sa vodom iz boilera koja ce biti opo 102 C do 105 C. To nije neki problem uraditi ali postoje neka pitanja na koje nemam odgovor :
    1) moze li se sa ovom temperaturom vode zagrejati mleko na 95 C za recimo 60 – 75 min ako je tako mala razlika temperature.(predpostavljam da se u ovakvim situacijama treba koristiti para je je njena tempeartura veca)
    2) Da li je ova temperatura mleka uopste dovoljna za kvalitetnu proizvodnju kajmaka ?

    Molio bih za pomoc ako neko nesto zna o ovoj temi. Spoasite moje vreme i tudje pare ako je uzaludno raditi takav projekat.
    Unapred hvala.

    Član 3.181

    Kako vi mislite da se moze proizvoditi kvalitetan kajmak koristenjem vode bojlera ,svaka voda pa neznam kako ona bila cista ce uticati na kvalitet kajmaka .Kajmak pravi s pravi samo zgrevanjem mleka na tihoj vatri u vecim serpama i to koristi se po mogucnosti sporet na drva to je najstariji nacin spravljanja kajmaka i on se formira od cistog mleka tako st se na povrsini stvara pokrov od masnog kajmaka i to je pravi kajmak ,on se skida i u takvom sloju slaze u drvene kacice po zeljenoj kilazi a najbolje je da to bude do 5 kg jer on sam od sebe odrzava boju miris i sav kvalitet kacice ciste uvek i dobro pkloplene isto drvenim poklopcem i to je pravi kajmak a sve ostalo je imitacija kajmaka jer nema arome koje ima takav kajmak. pozdrav vas prijatelj kad napravite takav kajmak onda mi se javite da vam ga sav prodam moj mail adresa je :panzalovics@yahoo.com ili SKYPE Panzalovic.savan

    Član 922

    Poštovani BANE !
    Kako vidim po Vašem upitu, Vi nemate apsolutno nikakvog iskustva u ovom poslu ! . SAMIM TIM mislim da je „odgovor“ gospodina Panzalovica SAMO DOVOĐENJE U ĆORSOKAK. Naime to i nije odgovor na Vaše pitanje, takav kajmak danas nema cenu i baš me zanima tko ga proizvodi i u kojoj količini.

    Dobro ste konstatovali da mleko morate podići do 95C, naravno da ele.kotlom (bojlerom) – možete podići temp. mleka na 95 C samo je pitanje ZA KOJE VREME ?, a onda se pita šta ćete sa mlekom (posle skidanja kajmaka)- mleko je KARAMELIZIRANO, proteini denaturalisani i RANDMAN SIRA (količina mleka potrebna za kg sira) VAM JE TOTALNO VAN SVAKE Komercijalne kalkulacije.

    Sa 105 C u kotlu ti je temp. razlika mala, i tvrdim da će ti samo sa 80 – 95C trebati i do 60min. (OVISI O KOJOJ KOLIČINI MLEKA GOVORIMO, ovo je za 500 lit.), a da ti ne spominjem kvalitet i način izrade izrade duplikatora (dali je zmija i dokle, dali je sud u sudu,…)

    Znači – postoje određene TEHNOLOŠKE DOGME koje nesmete narušiti. ZNAČI mleko morate u roku od 45min podići na 95 C (max. idealno), svako produženje kuvanja mleka izaziva poremećaje (GOVORIMO DA U STARTU IMAMO bar 1. klasu – MLEKO)

    Toliko za sada – mislim da sam ti više pomogao!
    Pozdrav

    Član 3.181

    Svako postovnje za komentare pa i za gosp. Karavelu na odgvor Banetu no najmanje bi nekog karakterisao da je mij cilj dovodjenje u zabludu nekoga ko zeli da se za nesto informise a Vi Bane proverite to sto sam vam ja predlozio nacin spremanja kajmaka,jer tako su spremale i nase bake ,majke pa kakav je kraljevacki ,uzicki ,cacanski kajmak nego bas kajmak koji se sprema na starinski nacin . ja nemam nista protiv tehnologije za industrisku brzu upotrebu spremanja kajmaka ,ali svaki ko se malo razume u jestivost i aromu i kvalitet takvog kajmaka moze da prepozna samo miris na kajmak ali ne i pravi kajmak ,pa Vi Bane proubajte dali ja govorim istinu stavite serpu od 20 litara mleka nka polako se kuva na tihoj vatri na sporetu i kada se formira na povrsini pokrov d kajmaka ostavite tu serpu da stoji i dalje na toploj plotni 30 min pa posle takvo mleko stavite u ostavu prekrijte gazom pa cete videti kako se formirao kajmak i koja je debljina takvog formiranog . Posto ga skinete isecenog na kockice redjate u posudu ili kacicu i tako ga mozete nadopunjavati da nece poprimiti nike mirise ili nesto slicno ,a mleko ponvnim kuvanjem sa dodavanjem malo maje za pravljenje sira iskoristite i napravite kvalitetan sir. Vredi probati nece vas nista kostati pa mi onda javite dali ima smisla ovo moje objasnjenje ili g-dina karavele koji zeli da pobije provereno ,a dobro je konstatovao stacete sa mlekom posle termicke obrade i dobijanje kajmaka u kazanu znaci nije upotrebljivo. U ostalom proverite kod Kraljevcana kako se sprema kajmak njihov kajmak i Uzicki i Cacanski moze se nazvati brendom Srpskim za spremanje kajmaka. Za sad toliko uvek se bolje i korisnije koristi pa nisu tehnolozi izmislili svet vec su sve prepisaliod nasih starih i nesto izmuljali pa tako dobili industrisku proizvodnju koja nemoze sa kvalitetom ni blizu starog nacina spravljanja hrane a time i kajmaka kao dela ishrane naseg naroda. Pozdrav moje su namere dobre a ne obratno

    Član 3.376

    zahvaljujem se za pomoc.
    zelim samo da naglasim da je kolicina mleka 1000 l. Duplikator je sa zmijom do vrha. Meni nije problem da dovedem dovoljnu kolicinu toplote da to mleko ugrejem na 95 C i za 15 min. Problem je duplikator i temperature vode. Max. tempreature vode koju mogu da obezbedim sa opremom koja je za njega finansijki prihvatljiva je 110 C sto je po mom misljenju (neznam da li sam u pravu)jos uvek nedovoljna razlika za brzo zagrevanje. Problem duplikatora je sto je to napravila privatna firma i sto oni nemaju nikakvu tehnicku dokumentaciju koja bi mi omogucila da preracunam kolika kolicina toploye u jedinici vremena se moze preneti sa vode na mleko. Krace receno ja mogu dovesti dovoljnu kolicinu toplote na vodu ali je pitanje koliko se te toplote u jedinici vremena moze preneti na mleko pogotovo kada je temperaturna razlika 10-15 C.
    Ako pocnemo da eksperimentisemo to ce ovog proizvodjaca (ja sam samo majstor)puno kostati. Zato sam se odlucio da zatrazim savet.
    Imam informacija (a to mi je rekao i proizvodjac ovog duplikatora – ako je govorio istinu) da se to vec u Srbiji uspesno radi bas na ovakav nacin. Problem je sto do sada nisam uspeo da pronadjem nikoga ko to trenutno radi.

    Član 3.181

    pokusacuda vam pomognem javite mi se na email adresu:Panzalovics@yahoo.com i svecu vam dati objasnjenje .Pozdrav

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.