Reklama

Dvanaest srpskih kompanija, koje se bave proizvodnjom mesa, mesnih prerađevina i mlečnih proizvoda, uvršteno u spisak kompanija koje zadovoljavaju propisane veterinarske i fitosanitarne standarde Ruske Federacije.

Federalna služba za veterinarsku i fotosanitarnu kontrolu Ruske Federacije zvanično je potvrdila da je 12 srpskih kompanija, koje se bave proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina i mlečnih proizvoda, 28. januara 2011. uvršteno u spisak kompanija koje zadovoljavaju propisane standarde i kojima je odobren izvoz u Rusiju. U pitanju su Juhor – Jagodina, Karneks – Vrbas, Neoplanta – Novi Sad, Big Bul – Bačinci, Zlatiborac – Mačkat, Srpsko-ruska trgovinska kuća – Novi Sad, Valeta – Vučkovica, Kuč kompani – Kragujevac, Farmakom MB AD Mlekara Šabac, Select Milk – Inđija, Somboled – Sombor, Ice cream Factory – Nova Pazova.Takođe, od 2.decembra 2010. važi trenutna zabrana uvoza svinjskog mesa i prerađevina iz Vojvodine u RF, zbog slučajeva klasične svinjske kuge.

U 2010. godini ukupna robna razmena Republike Srbije i Ruske Federacije dostigla je 2,7 milijardi dolara, što je za oko 16 odsto više u odnosu na 2009. godinu. Izvoz iz Srbije beleži povećanje za oko 55 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosio je 541,1 milion dolara. Uvoz beleži povećanje za oko devet odsto u odnosu na 2009. godinu sa nominalnom vrednošću od 2,2 milijarde dolara. Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom zabeležen je u visini od 1, 6 milijardi dolara. Rusija je šesti partner Srbije u izvozu, sa učešćem od 5,49 odsto, a prvi u uvozu sa učešćem od 12,85 odsto. Oko četvrtina uvoza pokrivena je izvozom.
Po strukturi robe, u srpskom uvozu godinama dominiraju energenti, koji čine čak 75 do 80 odsto ukupnog uvoza iz Ruske Federacije.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">