Reklama

Prethodnih dana mnogi domaći mediji objavili su informaciju da je Evropska komisija dozvolila gajenje jednog hibrida genetički modifikovanog kukuruza. Ta informacija nije tačna pošto je komisija samo dala preporuku, a konačnu odluku doneće zemlje članice. Na odluku o prihvatanju ili odbijanju tog predloga građani Unije možda će čekati godinama. …
Evropska komisija jedna je od temeljnih i ujedno najveća institucija Evropske unije. Ona ima isključivo pravo predlaganja pravnih akata, politika i programa aktivnosti Zajednice. Evropska komisija preporučila je zemljama članicama Unije da odobre uzgajanje hibrida genetički modifikovanog kukuruza TC1507 američke kompanije Pionir. Sada je na zemljama članicama da donesu konačnu odluku, pri čemu im je potrebna većina za odbacivanje predloga. Komisija je na ovaj korak bila prinuđena budući da je Sud pravde Evropske Unije u septembru ocenio da Komisija isuviše odugovlači sa rešavanjem zahteva koji je Pionir podneo pre 12 godina. U Briselu su sada „lopticu“ prebacili na zemlje članice, rekaviši da one koje se uzdrže od glasanja zapravo daju glas za odobrenje nove kulture.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Miodrag Dimitrijević kaže za RTV da je već deceniju Evropska unija pod pritiskom multinacionalnih kompanija da dozvoli uzgajanja genetički modifikovanih organizama, ali u pregovorima čvrsto štiti svoje interese.

Na pitanje da li se odluka EK može prokomentarisati kao „prekretnica“ u odnosu Eu prema GMO, Dimitrijević kaže:

Pa može da se shvati kao određeno popuštanje pod pritiskom, mada je pitanje da li se radi o klasičnom popuštanju, što sumnjam, ili se radi o amortizovanju pritiska elasticitetom. Već i sama činjenica da o tom „predlogu“ Evropske komisije treba da odlučuje 28 zemalja članica, govori sama za sebe. Taj Bt11 Dupont /Pioneer GM hibrid se „gura“ Evropskoj komisiji još od 1998., a evo tek sada su došli do „predloga Evropske komisije zemljama članicama“. U procenama da li se radi o „prekretnici“, ili „elasticitetu“ treba da se uzme u obzir da GMO-slobodne regije obuhvataju celu Francusku, Italiju, Austriju, Luksemburg, Poljsku, Grčku, a takođe i mogućnost pozivanja na „safeguard“ član 23. Direktive 2001/18/EC, koji dozvoljava zemljama članicama da zabrane GMO na određeno vreme na osnovu definisanih kriterijuma.

Može li se reći da je ovo samo proširenje perforacije za ostale GMO kulture u EU, pa da će s tim u vezi odobravanje njihovog uzgoja sada lakše ići?

„Mislim da ne, mada u današnjem geopolitički turbulentnom svetu je teško da se bilo šta tvrdi. Evropska unija je do sada vodila „semipermeabilnu“tj. polupropustljivu politiku prema GMO, pri čemu su se zemlje članice različito ponašale. Od Španije koja je sasvim otvorena za GM useve, do recimo Luksemburga i Austrije koje imaju veoma restriktivnu politiku prema GMO. Zato je teško da se, po ovom pitanju, EU komentariše kao koliko-toliko homogena celina“.

Kako će se ova odluka reflektovati na Srbiju?

„Trebalo bi nikako. Srbija nije članica EU i ovo sa nama ne bi trebalo da ima nikakve veze. Posebno ne, jer se radi o stranooplodnoj kulturi, gde „par dobro postavljenih GM polja“ može da kompromituje celu našu konvencionalnu proizvodnju. Na kraju i sam ministar poljoprivrede je izjavio „Srbija neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih organizama, osim u naučno-istraživačke svrhe i u strogo kontrolisanim uslovima“. Po sadašnjem Zakonu o genetički modifikovanim organizmima gajenje GM useva je, takođe, zabranjeno (član 2.)“.

Da li imate informacije da se kod nas sprema izmena zakona o GMO?

„Imam „informacija“, kao i svi u Srbiji koji su pročitali ili čuli izjavu ministra poljoprivrede Dragana Glamočića od 26. oktobra ove godine – „Trebalo bi promeniti zakon,….. rekao je tada Glamočić“.

Inače, u Evropskoj uniji postoji snažno protivljenje javnosti uzgoju genetički modifikovanih organizama. Ekološke organizacije pokušale su da spreče pozitivnu preporuku Evropske komisije o uzgoju gmo kukuruza kompanije Pionir. Organizacija „Prijatelji zemlje“ saopštila je da bi gajenje pomenutog hibrida prouzrokovalo ekološke probleme a Grinpis poziva Evropsku komisiju da preispita svoju odluku.

Jedini GMO hibrid kukuruza, monsantov 810 čije je gajenje dozvoljeno u Evropskoj uniji, seje se samo u Španiji i Portugalu.

Procene su da će ovogodišnji rod kukuruza iznositi preko pet miliona tona, uz prosečan prinos oko 5,5 tona po hektaru.

Iako je cena te žitarice od početka berbe porasla za 20 procenata i iznosi oko 15 dinara za kilogram, ratari smatraju da je nedovoljna da se pokrije uloženo.

Autor: Đorđe Simović
Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">