Ministar poljoprivede Dragan Glamočić najavio je danas da će, najkasnije u aprilu iduće godine, dozvoljena količina aflatoksina u mleku biti vraćena na 0,05 mikrograma po kilogramu.
Glamočić je novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovao na sednici Odbora za poljoprivredu, rekao da će u prvoj polovini 2014. godine početi rad Nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje mleka, čime će, kako je istakao, konačno biti završen projekat započet još pre devet godina.

„Srbija će, dobijanjem krovne državne laboratorije, moći da uspostavi sistem plaćanja sirovog mleka poljoprivrednicima na bazi nezavisne kontrole, koje druge države već imaju“, naveo je Glamočić.

On je precizirao da će najkasnije u aprilu biti izmenjen pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku, odnosno da će ona biti vraćena na 0,05 mikrograma po kilogramu.

Tanjug (Jaroslav Pap)Tanjug (Jaroslav Pap)

Dragan Glamočić je danas rekao i da agrarni budžet za 2014. godinu iznosi 45 milijardi dinara i njegovo učešće u republičkom budžetu je za dva odsto veće, nego ove godine.

Agrarni budžet iznosi 5,65 odsto ukupnog budžeta, precizirao je Glamočić. On je takođe odbacio tvrdnje da nije poštovan zakonski propis da učešće agrarnog budžeta bude minimum pet odsto.

„Jedino su se desile promene u nameni sredstava, pa je deo od subvencija usmeren na investicije u poljoprivredi“, kazao je Glamočić novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovao na sednici Odbora za poljoprivredu.

On je ukazao da je preusmereno tri milijarde dinara, ali istakao da poljoprivrednici nemaju razloga za zabrinutost, jer su davanja za investicije takođe mera podrške, koje će doprineti boljoj konkurentnosti i razvoju srpskog agrara.

Ministar Glamočić je podvukao da je 91 odsto ukupnih sredstava u agrarnom budžetu planirano za investicije i subvencije u poljoprivredi, dok su tekući troškovi za finansiranje smanjeni i iznose svega devet odsto tog budžeta.

On je ukazao da se razmišlja i o tome da se mera davanja 6.000 dinara za gorivo zameni uvođenjem dodatnih mera, koje bi predvidele i davanje sredstava za kupovinu mineralnog đubriva i sertifikovanog semenskog mataerijala.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">