Reklama

Tradicionalni kukuruz i pšenicu, zbog promene klime, u Srbiji bi u budućnosti da zamene – biljke iz Afrike.

Naime, poljoprivreda već drugu godinu zaredom trpi ogromne gubitke zbog ekstremnog sušnog jula i avgusta .

Ove godine suša će smanjiti rod kukuruza za oko 20-30 %, a stručnjaci u afričkim biljkama vide rešenje za mesece u kojima se beleže afričke temeprature.

Jedna dečija pesmica kaže „išli smo u Afriku da sadimo papriku“ međutim izgleda da je situacija obrnuta. Polja sirka za zrno i prosa su uobičajena slika u Sudanu, Keniji ili Etiopiji – međutim poslednjih godina sve više i u Srbiji. Doktro Janjoš Berenji sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo smatra da vreme afričkih biljaka u Srbiji tek dolazi.

„Klima se menja ne samo kod nas nego svuda u svetu a afričke biljke su moguće rešenje“, rekao jeJanjoš Berenji, Doktor poljoprivrednih nauka.

Sirku treba upola manje vode nego kukuruzu, može da se seje i kasnije, osetaje zelen sve do same žetve. Prosu je potrebno vode samo koliko da nikne a zbog kratke vegetacije od svega 90 dana mogao bi da se gaji postrno posle pšenice bez navodnjavanja – tako da bi smo imali dva useva godišnje. Afričke biljke troše manje vode jer imaju manju transpiraciju – zbog voštane prevlake korenove dlačice su u stanju da isisaju iz zemljišta kapilarnu vlagu koju naše žitarice ne mogu. Sirak može da da do 12 tona zrna po hektaru – proso oko 2 tone.

„To su biljke koje su visoko tolerantne na sušu jer su prirodno prilagođene tim uslovima“.

Izvor: GdeInvestirati

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">