Izvor: TANJUG

Očekuje se da Srbija do kraja godine u spoljno-trgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ostvari suficit od 1,5 milijardi dolara. Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović kaže da je za sedam meseci 2011. zabeležen suficit od 820 miliona dolara. Naša očekivanja su, na osnovu do sada ostvarenog suficita i poznavanja dinamike trgovinskih dešavanja, da na kraju 2011. godine suficit bude do 1,5 milijardu dolara, rekao je Milovanović.

Podsećajući da je ukupan suficit prošle godine iznosio milijardu dolara, on je napomenuo da izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u proseku čini oko četvrtinu ukupnog izvoza Srbije.

On je ukazao da su, tradicionalno, vodeći proizvodi po vrednosti izvoza, maline, šećer, a u poslednje vreme i žitarice – pšenica, kukuruz.

„Jedan od zadataka Ministarstava poljoprivrede i trgovine zajedno sa privatnim sektorom i finansijskim institucijama jeste da u prvih pet ili deset artikala bude uključeno što više proizvoda više faze prerade“, rekao je Milovanović.

Milovanović je kazao i da je neophodno ohrabriti i podstaći razvoj prehrambene industrije, kako bi veći deo vrednosti proizvoda ostao u našoj zemlji pre nego što bude izvezen.Investicije neophodne za pun zamah Srbija ima enormne potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, a da bi oni u potpunosti bili iskorišćeni neophodne su značajnije investicije u taj sektor, rečeno je na konferenciji „Investicije i finansiranje u prehrambenoj industriji u Srbiji“.

Kako je istaknuto, podsektori u kojima se u narednom periodu očekuju značajne investicije su proizvodnja voća, povrća, mesa, mleka, žitarica, pića, pečurki, začina, pekarska i konditorska industrija, skladištenje i preradni kapaciteti…

„Srbija je, po našem mišljenju, jedna od najznačajnijih zemalja u regionu jugoistočne Evrope, kada je reč o prehrambenoj industriji“, kazao je Franc Jozef Flosbah, direktor Nemačkog društva za investicije i razvoj (DEG) za Evropu, Bliski Istok i centralnu Aziju.

Flosbah je naglasio da prehrambena industrija spada među najvažnije industrijske sektore srpske privrede, dodajući da ona trenutno prolazi kroz fazu modernizacije u susret otvaranju EU tržišta koje će značiti i veću konkurentnost.

On je istakao da je neophodno ukrupnjavanje proizvodnje, podizanje produktivnosti i unapređenje kvaliteta proizvoda, kao i uspostavljanje vodećih lokalnih „premijum“ brendova koji će biti konkurentni sa stranim brendovima.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">