Izvor: http://www.rtv.rs/

PARIZ/NOVI SAD – Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP Fond) predstaviće mogućnosti za ulaganje u poljoprivredni i prehrambeni sektor Vojvodine na najvećem svetskom sajmu poljoprivrede SIAL 2010, koji počinje danas u Parizu, najavljeno je iz tog fonda.

Konferencija u organizaciji VIP Fonda, pod nazivom „Investicioni potencijali u agrobiznis sektoru Vojvodine“, održaće se drugog dana SIAL-a, 18. oktobra.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milan Petrović govoriće o merama podrške vlade agrobiznis sektoru Srbije, dok će direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini Branislav Bugarski predstaviti investicione potencijale ovog sektora u Vojvodini.

Projekt menadžer na Ekonomskom institutu Beograd Sanja Filipović predstaviće „Sektorsku studiju iz oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije u Vojvodini“, čiju je izradu VIP Fond naručio sa ciljem da se istraže potencijali za privlačenje stranih direktnih investicija u ovaj strateški sektor vojvođanske privrede.

Gost na konferenciji biće i Tijeri Leforestije, komercijalni direktor kompanije „Bongrain“ za centralnu i istočnu Evropu.

On će učesnike konferencije upoznati sa uspešnim poslovanjem ove kompanije u Vojvodini, koja je 2004. godine privatizovala „Mlekoprodukt“ u Zrenjaninu.

Na sajmu SIAL ove godine, od 17. do 21. oktobra, predstaviće se 5.500 kompanija iz 101 zemlje, a na toj manifestaciji, koja se od 1964. održava svake druge godine, svetske prehrambene kompanije predstavljaju svoje inovativne i tehnološki najnaprednije proizvode.

Somboledov mladi sir na štandu Laktalisa

Mlečna industrija Somboled, članica francuske Laktalis grupe (Lactalis), najavila je da će predstaviti „president“ domaći mladi sir na najvećem evropskom sajmu hrane SIAL, koji je počeo danas u Parizu.

„President“ je vodeća robna marka Laktalis grupe u okviru koje potrošačima u svetu nudi najfinije tradicionalne sireve spremljene po autohtonim recepturama, navodi se u saopštenju.

Somboledov „president“ domaći mladi sir biće izložen na štandu Laktalisa tokom čitavog trajanja sajma SIAL, koji će biti zatvoren 21. oktobra.

Proizvodnja „president“ domaćeg mladog sira u Somboledu počela je u julu 2008. godine, s namerom da se plasira na tržišta Srbije i zemalja regiona, odnosno Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Među sirevima koji se prodaju u okviru „president“ robne marke su i francuski sirevi bri, kamember, rokfor, a Somboledov domaći mladi sir uvršten je kao jedan od najautentičnijih srpskih mladih sireva.

Mlekara Somboled privatizovana je 2003. godine, kada ju je kupila hrvatska komanija Dukat, a od 2007. godine je članica Laktalis grupe, treće po veličini mlečne industrije u svetu i drugog po veličini otkupljivača svežeg mleka u svetu.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">