Reklama

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić ocenio je da agrarni budžet ni ove godine ne iznosi pet odsto ukupnog državnog budžeta, koliko je Srbija po zakonu dužna da izdvaja u agrarni fond.
Ševralić je Tanjugu rekao da nije tačno da 45,4 milijarde dinara budžeta Ministarstva poljoprivrede, čini 5,65 odsto budžeta, već da je to oko 4,15 odsto.

Kako je naglasio, agrarni budžet nije isto što budžet Ministarstva poljoprivrede, već čini samo jedan njegov deo.

„Čak i da budžet Ministarstva poljoprivrede predstavlja istu sumu kao i agrarni budžet, to nije pet odsto, koliko je Srbija po zakonu je dužna da izdvaja u agrarni fond“, kaže Ševarlić.

Prema njegovoj računici, poljoprivrednici su u ovoj godini zakinuti za 13,4 milijarde dinara, ili za 32,4 odsto ukupnih sredstava izdvojenih ove godine za agrarni budžet.

Ševarlić je ocenio i da je neprimereno da se i dalje nastavlja politika kojom se svim vlasnicima ili nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava daje isti iznos subvencija od 12.000 dinara po hektaru, jer je zemljište različitog kvaliteta zbog prirodnih uslova.

Objasnio je da u nauci o zemljištu, postoji odnos koeficijenata jedan za prvu klasu, a četiri za poslednju osmu klasu.

„Ukoliko su subvencije 12.000 dinara za prvu klasu, za osmu klasu treba da budu 48.000 dinara ili ako su 12.000 dinara za poslednju najmanje kvalitetnu kategoriju zemljište, skeletnih zemlji na primer u brdsko planinskom području 12.000 dinara po hektaru, onda za najkvalitetniji vojvođanski černozem subvencije treba da iznose svega 3.000 dinara po hektaru“, ocenio je profesor Poljoprivrednog fakulteta.

Ševarlić smatra i da je neprimereno da se zakupcima oko 300. 000 hektara zemljišta u državnoj svojini daje subvencija u iznosu od 12. 000 dinara po hektaru, iako praktično na taj način povećavaju ekonomičnost poslovanja, površinu, obim proizvodnje i smanjuju troškove po jedinici površine.

To zemljište, kako ocenjuje, nije dostupno svima po istim uslovima, odnosno favorizuju se samo registrovana poljoprivredna gazdinstva u određenim područjima, gde postoji veća površina državnog poljoprivrednog zemljišta koja se izdaju u zakup.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">