Predstavnici Agrokorove vinarije u Makedoniji tvrde da su uzgajivači loze u toj zemlji isplaćeni u celosti i nadaju se da će nesporazum s nadležnima biti rešen.

Medijske napise da su Agrokorovoj vinariji Vizba Valandovo, kao i vinarijama Vinea, Elenov i Povardarie, oduzete licence za otkup grožđa u Makedoniji zato što nisu podmirili dug prema uzgajivačima vinove loze danas je demantovala direktorka Vizbe Valandovo Vita Huzjan.

Ona tvrdi da su uzgajivači vinove loze isplaćeni u celosti, i da je zbog objektivnih razloga odložena isplata poslednje rate, preneli su makedonski mediji.

Huzjan veruje da će ovaj nesporazum sa Ministarstvom poljoprivrede Makedonije uskoro biti rešen.

Vizba Valandovo, koja je u vlašništvu Roto Grupacije iz Zagreba, dela koncerna Agrokor, uobičajeno kupuje oko 10 miliona tona grožđa godišnje i proizvodi oko 13 miliona tona vina.

U prvoj polovini 2013. godine, makedonska Vlada je uvela Registar Vina u kome nije bilo upisano sedam vinarija zbog dugova prema uzgajivačima vinove loze.

Portparol makedonske vlade Aleksandar Georgiev izjavio je Tanjugu da je Registar postigao cilj postojanja, i da su u prethodnom periodu neke od vinarije u celosti isplatile lozare, ali da mali deo njih to nije postigao.

„Vinarije koje duguju novac lozarima izbrisane su iz Registra Vina i imaju zabranu za rad u trajanju od dve godine. Ipak, sada će dobiti drugu šansu i biće ponovo upisane u Registar Vina, ukoliko u roku od tri meseci dostave potrebnu dokumentaciju i isplate bar 10 posto novca koji duguju lozarima“, objašnjava Georgiev.

Zamenik ministra poljoprivrede Zoran Konjanovski saopštio je da vinarije još imaju šanse za otkup ovogodišnjeg roda, ako po najnovijim izmena Zakona za vino do 30. aprila tekuće godine isplate novac u celosti za prethodnu godinu.

„Ministarstvo poljoprivrede nikada zvanično nije objavilo da je sedam vinarija izgubilo licencu, već da je to slučaj kod njih četiri. Ako ne isplate grožđe do 30. aprila tekuće godine one neće imati mogućnost za novi otkup grožđa“, naglasio je Konjanovski.

Ključna izmena Zakona za vino, koja treba da bude usvojena po skraćenoj proceduri, je da ako vinarije ne isplate prošlogodinju berbu do 30. aprila ove godine moraju da plate kaznu u visini od 10 posto iznosa koji duguju lozarima.

Izmene su dobile zeleno svetlo na raspravi u Komisiji, dok je opozicija, koja je takođe podržala ove izmene, imala primedbu da vinarije treba da imaju obavezu da podmire ukupni dug prema lozarima od svih prethodnih godina ukoliko ga imaju, a ne samo od zadnje godine otkupa.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">