Reklama

Vojvodina ima velike potencijale u proizvodnji energije iz domaćih resursa, ali ih veoma malo koristi. Jedan od najdostupnijih izvora jeste biomasa, ali uprkos tome što Pokrajina ima čak 38 postrojenja za proizvodnju agropeleta, taj proizvod nije na domaćoj berzi, niti je u ovom trenutku moguć njegov izvoz. To je za Radio Novi Sad izjavila pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Paviićević Bajić.
Ona je dodala da bi taj problem uskoro mogao da bude rešen.

„Podneli smo Evropskoj komisiji objedinjeni zahtev u ime svih proizvođača agropeleta u Vojvodini. Komisija je naš zahtev uzela naš zahtev u raznatranje. Srbija će do kraja januara 2014. godine ući na listu zemalja koje će moći ovaj proizvod da izvozi na evropsko tržište. Naravno, nije nam cilj da prodamo sve na evropsko tržište, ali u ovom trenutku mi nemamo domaće potrošače“, istakla je ona.

U desetak škola u Vojvodini već su ugrađeni kotlovi za korišćenje agropeleta, kao i u nekoliko gerontoloških centara, a Pokrajina će insistirati na tome da u taj program bude uključeno što više budžetskih ustanova, pa i toplana. Bajićeva je dodala i da će već 26. novembra biti potpisan ugovor o saradnji sa Svetskom asocijacijom za bioenergiju.

„Vojvodina će time dobiti ono što joj je najpotrebnije – konkretnu podršku za energetske projekte, a ono što je najvažnije, sa timom ljudi iz Svetske asocijacije za bioenergiju napravićemo regionalnu strategiju za bioenergiju koja će obuhvatiti sve domaće resurse za stvaranje svih vrsta energije. Strategija je dokument koji podrazumeva da počnemo nešto da primenjujemo vrlo konkretno i to je osnov da možemo da privučemo ozbiljna sredstva i da napravimo preokret“, smatra ona.

Pokrajinska sekretarka za energetiku podseća i na to da Zakon o efikasnom korišćenju energije propisuje da svaka lokalna samouprava od najmanje 20.000 stavovnika ima svog energetskog menadžera i da svaka od njih ima svoj plan energetske efikasnosti.

„Zakon ne propisuje obavezu, ali to je naša potreba“, zaključila je ona.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">