Gubici vode ekonomski su prihvatljivi ukoliko u jednom sistemu ne premašuju 10 odsto „nefakturisane“, nenaplaćene vode, dok se u slučaju većih gubitaka, iznad 25 odsto, preduzimaju hitne mere, istaknuto je na stručnom skupu „Akva fest 2012“ u Privrednoj komori Srbije (PKS)

Sekretar Udruženja za komunalne delatnosti PKS Branimir Ljumović i predsednik Udruženja vodovoda i kanalizacije Cvijo Babić, otvarajući manifestaciju “Akva fest 2012”, ukazali su na glavnu temu ove manifestacije, posvećenu gubicima vode i metodama uštede, naglašavajući tradicionalno dobru saradnju dva udruženja, koja su i ove godine organizovala „Akva fest“.

Profesor dr Marko Ivetić predstavljajući nove metode za smanjenje gubitaka vode u vodovodnim sistemima, izjednačio je gubitke vode sa gubicima u poslovanju. Gubitke vode usled pucanja cevi, prelivanja vode, greški u merenju, besplatnih priključaka, moguće je smanjiti redovnom kontrolom, održavanjem vodovodne mreže, proveravanjem pritiska i brzim otklanjanjem kvarova. Prema procenama, u Srbiji gubici vode kreću se, u proseku, od 20 do 50 odsto.

Prema njegovim rečima, neophodna je metodologija kojom bi se stvari gubici locirali najpre na hidrauličkom modelu. Metodologija koja još nije primenjena podrazumeva kuglu koja ide kroz cevi. U vodovodu, u sistemu pod pritiskom, talas hidrauličkog udara takodje putuje. Sistem detektuje gubitak na osnovu odbijanja dela talasa.

Upravljanje gubicima je odraz domaćinskog, odgovornog gazdovanja i poslovanja.

Nakon stručnih prezentacija usledila je Godišnja skupština Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, na kojoj je usvojen izveštaj o radu za 2012. godinu, kao i program rada u narednom periodu. Udruženje za tehnologiju voda i sanitarno inženjerstvo postoji više od 50 godina i jedna je od najstarijih asocijacija u zemlji, koja se bavi problemima voda, pruža stručnu i naučnu podršku u oblasti snabdevanja naselja vodom, kanalisanja i zaštite životne sredine.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">