Konkurencijsko veće Bosne i Hercegovine kaznilo je Apatinsku pivaru zbog sklapanja zabranjenog sporazuma sa distributerom proizvoda te pivare na tržištu BiH i Apatinskoj pivari je određena kazna od 265.000 konvertibilnih maraka, prenose Oslobođenje i portal Indikator.ba.
Preduzeće „Dejan komerc“ iz Doboja podnelo je Konkurencijskom veću BiH zahtev za pokretanje postupka protiv Apatinske pivare smatrajući da je preduzeće iz Srbije prekršilo Zakon o konkurenciji, jer je ugovorom sklopljenim sa tom firmom ograničilo cene svojih proizvoda.

Na taj način Apatinska pivara je „ograničila pravo kupca (Dejan komerc) da slobodno određuje prodajne cene, što se smatra teškim ograničenjem tržišnog nadmetanja, koje po pravilu nema pozitivnih učinaka na tržište i razvoj konkurencije“, navodi se u rešenju Konkurencijskog veća BiH.

U ovom slučaju potpisnik ugovora nije imao mogućnost promene odredbi ugovora, pa ga je morao potpisati u obliku koji mu je Apatinska pivara ponudila.

Veće je utvrdilo da odredbe kupoprodajnih ugovora za period od 2008. do 2010. predstavljaju zabranjeni sporazum za koji je predviđena novčana kazna do 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda prekršioca za godinu, koja je prethodila godini kada je nastupio prekršaj.

Ovo je, kako je navedeno, samo jedan od primera nelojalne konkurencije na tržištu BiH.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">